Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Амбасада САД отворено тражи признање тзв. Косова

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оштро је реаговао данас на саопштење америчке амбасаде у Београду, којим се подржава Вашингтонски споразум. Наиме, у јавности су се појавиле информације да спољнополитичка администрација новог америчког председника Џозефа Бајдена намерава да инсистира на примени овог споразума, потписаног у септембру прошле године, те се амбасада огласила тим поводом.

Ђорђевић је рекао да су се обистиниле процене да ће „Вучићево коцкање са Трампом“ скупо коштати Србију.

„Ми смо указивали на то приликом потписивања овог документа. Вашингтонски споразум је штетан јер практично уклања све препреке на путу ка признању независности тзв. Косова“, рекао је лидер Ослобођења.

Он је објаснио да се одредбе споразума односе на обустављање кампање Србије којом је лобирано за повлачење признања, затим на неспречавање чланства тзв. Косова у међународним организацијама, као и на позив Израелу да призна илегално проглашену независност, што се и десило пре неколико месеци.

„Америчка амбасада нас сада обавештава, цитирам, да ће овај процес водити обавезујућем споразуму о нормализацији односа Косова и Србије, у чијем је средишту међусобно признање. Црно на бело су нам нацртали шта је Вучић потписао у Вашингтону и шта ће следеће да потпише“, истиче Ђорђевић.

Он је додао да су Вашингтонски споразум и Мали Шенген „не само пут ка признању Косова, већ и ка стварању велике Албаније“.

У саопштењу амбасаде САД се као важан циљ из споразума наводи и „енергетска диверсификација“.

„То у пракси значи отклон од енергетске сарадње са Русијом и куповина енергената од САД. Дакле треба да угрозимо односе са нашим историјским пријатељем и највећим гарантом Резолуције 1244, зарад интереса америчких нафтних компанија“, објашњава Ђорђевић.

Председник покрета Ослобођење каже да регионалној стабилности не би помогло никакво „међусобно признање“, већ пре свега повлачење америчких трупа из региона.

„САД су противправно окупирале Косово и Метохију базом Бондстил и крајње је време да им Србија откаже гостопримство на својој територији“, поручује Ђорђевић.

Он је додао да ће покрет Ослобођење раскинути све споразуме штетне по суверенитет Србије, укључујући Вашингтонски споразум и иницијативу о Малом Шенгену, као и да ће „обавестити амбасаду САД да њихове трупе нису добродошле на сувереној територији Републике Србије“.