Прочитај ми чланак

Овe политичке странке су дошле на састанак код новог заменика амбасадора САД

0

Novi zamenik ambasadora SAD Džon Ginkl održao je juče prve sastanke sa predstavnicima vlasti i opozicije u Srbiji. Kad je reč o prvom brifingu sa vodećim opozicionim strankama teme su bile način na koji se naša zemlja bori sa pandemijom, izborni uslovi, stanje demokratije...

Разговори нису били тајни. Амбасада САД је о томе јавност обавестила преко друштвених мрежа.

„Као део процеса упознавања са Србијом, наш нови заменик амбасадора Џон Гинкл имао је састанке са државним званичницима и људима из свих области друштвеног живота у Србији“, објављено је на Твитер налогу америчке амбасаде.

Судећи према објављеним фотографијама, представник власти био је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, док су међу представницима опозиције били потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, заменица председника Демократске странке Драгана Ракић, лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић, генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић, представник покрета Не давимо Београд Добрица Веселиновић…

Како Нова.рс сазнаје састанак са опозицијом трајао је два и по сата, а на њему су главну реч имали представници опозиције.

Повод за састанак је био то што нова америчка администрација жели да се упозна са свим политичким актерима у Србији. Теме су биле бројне. Представнике амбасаде је занимало како опозиција види начин на који се Србија бори са пандемијом, какав је став по питању нивоа демократије, али и изборних услова у Србији, да ли договор између представника власти и дела опозиције око побољшања изборних услова заиста може нешто да промени…

Како даље сазнајемо, опозиција је изнела ставове да је борба против епидемије подређена искључиво рејтингу власти, да изборни услови не постоје, а да су предвиђене промене само козметичке.

„На састанку је изнет став да су мере против епидемије корона вируса које је власт у Србији предузела углавном закаснела, а и да се такве не примењују, те да се цела прича свела само на то колико ће се извесне одлуке негативно одразити на рејтинг СНС и Александра Вучића, док су људски животи мање важни. Речено је и да је врло проблематичан и нетранспарентан начин набавке респиратора, те да се ни данас не зна како и по којим ценама их је Србија набављала. Кад је реч о изборним условима, представницима америчке амабасаде речено је да они практично не постоје, да грађани немају могућности да чују глас опозиције преко медија, поготову у унутрашњости, те да се мора пуно радити на ослобађању медија“, каже наш саговорник и додаје:

„Кад су избори и изборни услови у питању, опозиција је оценила да они не постоје, да је договор између власти и дела опозиције само козметички и да ништа не мења. Тражили су и да на наредним изборима мисија ОЕБС у Србији буде у пуном капацитету. Посебно је скренута пажња на везе власти са организованим криминалом и степеном корупције у Србији“.

Заменица председника ДС Драгана Ракић за Нова.рс каже да је разговор протекао у добром тону.

„Имали смо пријатан састанак са новом администрацијом америчке амбасаде у Београду. Отворено смо разговарали о актуелној политичкој ситуацији у Србији. Поновили смо наше ставове који су већ добро познати и међународној и домаћој јавности да смо веома забринути за будућност Србије, јер је Србија држава где нема владавине права, где је рад институција блокиран, где нема независног судства нити слободних медија. Да би једно друштво било просперитетно и успешно се развијало, оно мора би демократски уређено, а не аутократски какав је то случај данас са Србијом. ДС је и даље посвећена истом циљу, а то је чланство Србије у ЕУ и чврста сарадња са развијеним западним земљама. Верујемо да ћемо се заједно са нашим партнерима из опозиције изборити за модерну и демократску Србију у којој ће се живети слободно и достојанствено“, рекла је Ракић.

Лидер ПСГ Павле Грбовић каже да није било ни речи о темама као што су Косово и Рио Тинто.

„Разговарали смо о актуелним политичким темама, а фокус је пре свега био на недостацима у области изборних услова као и о будућим плановима опозиције у погледу предстојећих избора. Није било речи о капиталним темама попут Косова и Рио Тинта. Реч је о уобичајеним дипломатским активностима и сматрам да је веома важно да опозиција има редовну комуникацију са представницима САД“, рекао је Грбовић за Нова.рс.

Добрица Веселиновић из Покрета Не давимо Београд каже да је посебан фокус био на бројним нападима на представнике опозиционих покрета, независних медија и организација цивилног друштва које долазе од стране Српске напредне странке, али и на корупцију и неспособност државних органа и локалне самоуправе да реше изазове са којима се наша земља суочава у 21. веку, као што су климатске промене, енергетска транзиција и сарадња у региону.

„Покрет Не давимо Београд наставиће да се бори против пројеката који угрожавају јавни интерес и деградирају природна добра и животну средину, и о томе ће обавештавати међународну јавност“, рекао је Веселиновић.