Прочитај ми чланак

Позван, али и није позван: Како се Вулин обрео на догађају Амбасаде САД

0

Откуд директор БИА Александар Вулин на обележавању "мисије Халијард", чији је коорганизатор Амбасада САД, земље која му је увела санкције? У амбасади кажу да га нису лично звали. Да ли га је позвала фондација или га је неко послао?

Само два месеца од кад је доспео на црну листу Сједињених Држава, Вулин очи у очи са америчким амбасадором Кристофером Хилом.

„Звали га и појавио се, добио човек позив и појавио се“, прича председник Србије Александар Вучић.

Прошле године изасланик председника Србије била је министарка Маја Гојковић. Била је Гојковић и ове године у својству потпредседнице Владе, а питање је ко је био у име Александра Вучића.

„Директан кривац за ту глупост је Вучић, то се без његовог одобрења не би могло догодити јер да је Вулин самоиницијативно отишао у Прањане, мислим да би већ на путу за Београд био смењен“, сматра новинар Ђорђе Влајић.

Америчка амбасада је коорганизитар манифестације, али јасно се оградила од Вулиновог присуства

„Амбасадор Кристофер Хил говорио је како сви треба да црпимо инспирацију из мисије Халијард и да се заједно супротставимо силама терора и агресије, које су вратиле ужасе рата на европски континент. Ту поруку подршке миру у Европи могли су да чују сви присутни – па и господин Вулин, чак и ако га Амбасада САД у Београду није лично позвала да присуствује“, навели су из амбасаде.

Све чешће се незванично говори да би Александар Вулин могао, због свега што му Америка ставља на терет, од дестабилизације региона до трговине дрогом, бити смењн са чела БИА.

„Читава ствар око Вулина је једна врста поруке и она је вишеслојна. Са једне стране Америка шаље Вучићу поруку да ће имати проблема ако не испуни одређене захтеве, ту је Вулин небитан, могао је неко други бити под санкцијама, сви су они обични Вучићеви пиуни и немају значај он је само изабран био је најпогоднији“, сматра политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

Кад смо код порука, председник Србије о евентуалној смени Вулина шаље још једну.

„Ето Вулина, продужише му мандат. Можда сам и планирао да га смењујем, али сад не могу да га сменим“, рекао је Вучић.

Порука, коју, међутим шаље закон у Србији, јесте да директора БИА бира Влада Србије, не председник.