Прочитај ми чланак

Алексић: Вучић послао шљам попут Ристичевића да увреди ЕУ

0

“То што је Вучић на преговоре послао Маријана Ристичевића и остале је више порука Европи него опозицији. То показује колико оно уважава представнике Европске уније и колико му је заиста стало да се у Србији поштују европске вредности”, рекао је за Нова.рс потпредседник Народне странке, Мирослав Алексић.

Подсетимо, у 10:30 је почео међустраначки дијалог власти и опозиције о изборним условима на којима Српску напредну странку представљају Сандра Божић, Маријан Ристичевић и Владимир Орлић.

Miroslav Aleksić. Foto: RTS/Printscreen

Састав делегације власти, према оцени Алексића, јасно указује колико је режиму стало до поштовања демократских начела.

“То најбоље показује делагација коју је послао Вучић. Он је послао најгори скупштински шљам, који је синоним за све супротно у односу на начела европски уређених земаља”, навео је Алексић, додајући да овакав избор власти неће променити приступ Народне странке.

“Што се нас тиче, ми ћемо се изборити против овог режима и против тог друштвеног талога. Представници Европске уније би требало да се замисле с ким разговарају, кога су подржавали свих ових година и да ли ће то надаље да раде, пошто им дође Маријан Ристичевић да преговара. То је велико понижење, надам се да ће представници ЕУ бити за нијансу свеснији с ким разговарају и о коме се ради. Маријан Ристичевић је Александар Вучић”, закључио је Алексић.

Уводни део разговора почео је у 9 сати ујутру, сусретом представника ЕП, Тање Фајон, Владимира Билчика и Кнута Флекенштајна са председником Скупштине Србије, Ивицом Дачићем.

Након што је завршен састанак, у 10:30 је отворена друга фаза разговора, на којој, у име СНС, учествују посланици Владимир Орлић, Сандра Божић и Маријан Ристичевић.

Састанком председава председник Скупштине Србије и лидер СПС, Ивица Дачића, а дијалогу присуствује и његов страначки колега Вељко Одаловић.

Посредници у дијалогу су Тања Фајон, Владимир Билчик и Кнут Флекенштајн, а уз њих ту је и шеф делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици.

Испред групације Удружена опозиција Србије, коју предводи Народна странка, на дијалогу учествују Вук Јеремић, Стефан Јовановић, Слободан Самарџић, Лидија Мартиновић, Ђорђе Вукадиновић.

Странку слободе и правде, на састанку представља Љубан Панић који ће говорити у оквиру сесија која се односи на стање медија, док Инцијативу Не давимо Београд на преговорима представља професор са Факултета политичких наука, Ђорђе Павићевић. Нову странку на састанку представља председник Арис Мовсесијан, док Савез војвођанских Мађара представља Еливра Ковач.

У име странке Заједно за Србију на дијалогу учествује председник те партије, Небојша Зеленовић.

Демократску странку на састанку са европарламентарцима ће представљати председник те партије, Зоран Лутовац, док ће испред групације коју предводи Социјалдемократска странка бити бивши председник Србије, Борис Тадић.

На састанку учествују и лидери покрета Доста је било и Двери, Саша Радуловић и Бошко Обрадовић, а ту су још и народни посланик Муамер Зукорилић, председник ЛСВ, Ненад Чанак, као и бивши министар и председник Социјалдемократске партије, Расим Љајић.