Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: После напредњака Двери-ДСС освојилe највише гласова

0

На конференцији за новинаре, у штабу СНС, Александар Вучић је изјавио да су Двери-ДСС прешле цензус, да је та листа после напредњака највише освојила гласове на поновљеним изборима и да са 5,01% укупно освојених гласова, на републичким изборима, Двери-ДСС улазе у српски парламент.

sns vucic-660x330
Вучић је рекао да је коалиција Двери и Демократске странке Србије прешла цензус.

„Несумњиво су добили ових 13 места, зато што су се сви ујединили заједно и то није спорно. Сад су ту око 5,01“, казао је Вучић. 

Коалиција ДСС – Двери прешла је цензус, према првим прелиминарним, али незваничним резултатима после поновљених избора на 15 бирачких места и наћи ће се у парламенту, јавио је ТВ Пинк.

Према истом извору, СНС је на поновљеним резултатима на тих 15 места освојила у процентима значајно више гласова него на изборима 24. априла.

На пример, напредњаци су у Врању данас освојили 75,5 одсто гласова, на Палилули 51,98 одсто, у Јагодини вуше од Јединствене Србије, у Кладову 71 одсто, у Сремским Карловцима 60 одсто и у Бачкој Тополи 59 одсто.

ДСС-Двери су према резултатима Републичке изборне комисије 24. априла остала за један глас испод црте и од ових гласова им зависи улазак у парламент. Вучић у изборном штабу СНС-а.

Коалиција ДСС-Двери је на поновљеним изборима освојила 25 одсто гласова, рекао је лидер покрета Двери Бошко Обрадовић. Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић навела је да је премијер успео да уједини опозицију око истине, правде и борбе за институције и слободне медије.

Резултати на бирачком месту број 9 у Бачкој Тополи: СНС 142, ДСС-Двери 57, СПС 13. Остале листе добиле су једноцифрен број гласова, јавља дописник РТС-а. Изашло је 245 гласача.

На изборима у Ужицу гласало је 38 одсто гласача. СНС освојио – 219, следе Двери – ДСС – 204, СПС – 49, СДС-ЛДП-ЛСВ – 16, СРС – 10. Остале листе имале једноцифрен број гласова..

voditeljka-tv-pink

Према резултатима ЦРТЕ, највише гласова на поновљеним изборима освојио је СНС – 4,292 гласа а ДСС-Двери имају 1.996 и та коалиција је прешла цензус.

У парламент су ушле СНС, СПС, СРС, ДС, ДЈБ, ДСС-Двери, СДС-ЛДП-ЛСВ и мањинске странке.

Двери-ДСС тврде: Прешли смо цензус

У изборном штабу листе Двери-ДСС верују да су успели да прескоче цензус и то за, према незваничним подацима, више стотина гласова, јавља репортер Б92.

Како јавља репортер Блица, како тврде из Двери-ДСС, та листа је на 11 од 15 бирачких места освојила 22 одсто гласова, што је према проценама непуних 2.000 гласова.

Како је раније саопштено, на девет од тих 15 бирачких места, та листа је освојила 769 гласова, а према проценама, на основу последњих података о излазности, за цензус им је било потребно око 410 гласова.

Претходно је новинарима високи функционер ДСС-а Aлександар Поповић рекао да је коалиција ДСС-Двери добро прошла на поновљеним парламентарним изборима на 15 бирачких места широм Србије.

„Свуда имамо двоцифрен проценат, поготово у београдској општни Палилула, Ужицу, Јагодини“, рекао је Поповић.

Податке је објавила и ТВ Пинк, која је, позивајући се на изворе из СНС навела да су напредњаци освојили значајан број гласова на поновљеним изборима, али и да су Двери и ДСС прешли цензус јер имају „500-600 гласова“.

DSS STAB

Како је објављено на тој ТВ, СНС је у Врању освојила 75,7 одсто гласова, на Палилули 51 одсто, у Кладову 71, у Сремским Карловцима 68 одсто, а у Бачкој Тополи 59 одсто. Као извор је наведена СНС.

Сада расподела мандата изгледа овако:

    СНС 131
    СПС 29
    СРС 22
    ДС 16
    ЂБ 16
    СДС-ЛДП-ЛСВ 13
    Двери-ДСС 13
    СВМ 4
    БЏ 2
    СДA 2
    Зелени 1
    ПЗДД 1

Ипак, неколико минута пре 21 часа, како јављају наши извштачи с лица места, у изборном штабу ДСС-Двери почело је славље након незваничних информација да је та коалиција без БеограДа и Ниша већ узела 659 гласова, као и да су на местима на којима су поновљени избори освојили између 15 и 20 одсто поверења грађана. Незванично, у изборном штабу те коалиције појавила се и информација да су ДСС-Двери у Ужицу скоро изједначени са Српском напредном странком.

Иначе, први је у седиште ДСС-а већ је стигао лидер Двери Бошко Обрадовић. Он се новинарима који се налазе у том изборном штабу обратио речима „Христос воскресе“ и упитао их да ли је све у реду и да ли има довољно послужења. Недуго потом стигао је и функционер ДСС Драган Маршићанин.

Након њега је дошла и Санда Рашковић Ивић, председница ДСС-а, која је била видно расположена.

– Надам се да ћемо имати мало више среће овај пут – рекла је Рашковић Ивић окупљеним новинарима.

Добро је расположен и функционер ДСС-а Aлександар Поповић, а у седиште те странке је око 20.30 сати стигао и председник ДС-а Бојан Пајтић.

Ускоро се очекује и лидер Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић.

С друге стране, лидер Српске напредне странке Aлександар Вучић стигао је око 19.30 у седиште странке, у којем се налазе Златибор Лончар и Небојша Стефановић, а очекује се долазак и осталих функционера СНС.

У Србији је данас до 19 часова на гласање за поновљене парламентарне изборе на 15 бирачких места изашло 38,86 одсто (7.629) грађана. Гласање је протицало без проблема, осим једног изолованог случаја у Нишу, саопштила је данас посматрачка мисија „Црта – грађани на стражи“.

Како су навели, на бирачком месту број 13 у Нишу, гласач је пријавио бирачком одбору да га је једна партија наговарала да гласа за њих.

Та посматрачка мисија је додала и да је највећа излазност у Кладову и Јагодини.

Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић је рекао раније данас да су се избори на свим бирачким местима нормално одвијали.

Данас су понављени избори на бирачком месту 22 на Новом Београду и 48 у београдској општини Палилула, затим на месту број 9 у Бачкој Тополи, на месту број 5 у Сремским Карловцима, као и на бирачим местима 39 и 57 у Јагодини.

Грађани су поново на биралишта изашли и на бирачком месту 24 у Кладову, 86 у Ужицу, 24 и 65 у Врању, као и на пет бирачких места у Нишу – на бирачком месту број 4 у Медијани, 28 на Палилули и бираличким местима 13, 16 и 23 у Пантелеју.

Право гласа на тим бирачким местима имао је 19.631 грађанин, а за поновљено гласање је штампано 19.729 листића, што обухвата коначни број бирача на местима на којима се гласа и резерву гласачких листића од 0,05 одсто од коначног броја на тим местима.

Гласање је спроведено по изборним листама које су утврђене за народне посланике, а РИК је за њихово спровођење образовао