Прочитај ми чланак

„1 ОД 5 МИЛИОНА“ Протест праћен звиждуцима и узвицима „Уа“ и „Бојкот“

0

Протест "Један од пет милиона" почео је вечерас у Београду, а први пут од како су кренули, организатор је са муком одржао уводни говор јер су га пратили звиждуци и гласни узвици "Уа" и "Бојкот".

– Знамо да сте збуњени конференцијом која је била у уторак. Молимо вас само за стрпљење још три дана, до наредног уторка. Као што сте могли да приметите, није све речено. У наредни уторак рећи ћемо све и биће потпуно јасно. Ово је протест који се одржава 60. пут и наставићемо и даље да протестујемо – рекао је окупљеним грађанима један од организатора Миодраг Симовић, док су се у маси чули звиждуци и узвикивање „бојкот, бојкот“.


Након уводног говора, кренула је протестна шетња ка згради Радио-телевизије Србије, а на челу шетње је велики натпис шеталица „Бојкот“.

Симовић се није обратио са камиона са озвучењем, као што је било до сада, већ је говорио уз помоћ разгласа постављеног на крову једног комбија.

На питање новинара зашто су грађани дошли у том броју, активисткиња тог покрета Валентина Рековић рекла је да „број грађана који ће доћи на протест зависи од самих грађана“.

Према најави организатора, окупљени грађани ће се упутити у протестну шетњу ка Радио телевизији Србије преко Македонске, Светогорске и Таковске улице.

Једна од организаторки протеста „1 од 5 милиона“ Валентина Рековић за Директно.рс на питање зашто се овако мали број људи окупио вечерас, рекла је је било мање непосредно пред блокаду Ректората, када су причали она и Срђан Марковић, када су фарбали РТС и добили кривичне пријаве.

– На почетку протеста су били људи из политичког живота, па су се враћали. Рекли смо да Савез за Србију плаћа логистику, то није никаква тајна. Од сада ће то плаћати само грађани. Неколико пута смо рекли да ћемо радити све што је потребно док не променимо систем, тако да ће се све ово наставити докле год је јака воља народа. Тема је да неко крши Споразум, не само они који су пристали на бојкот или не, већ је поента да се увелико спремају за локалне изборе. Идеја бојкота је и даље водиља протеста „1 од 5 милиона“. Стојимо иза Споразума са народом, иза свега што смо рекли. Опширније на конференцији – рекла је Валентина Рековић.

Теа Вукадин, такође једна од организатора протеста каже за Директно.рс да је број људи опао највише после 13. априла када су политичари говорили на скупу.

– Ко је слушао, тај је могао да чује шта смо рекли. Изаћи ћемо на изборе само ако за то буде потребе, али и даље стојимо иза шеталице „Бојкот“. Ми смо Јелену више пута позивали да се врати, али није желела. Чак није била ни за блокаду ректората. Нека се договори шта јој више одговара. Конференција је најављена за наредни уторак и тада ћемо објаснити све, шта је тачно шта значило – рекла је Теа Вукадин.

Учесници протеста „Један од пет милиона“ застали су протестној шетњи испред улаза у Скупштину Србије и на њеним степеницама развили транспарент „Бојкот“.

– Поручујемо (председнику Србије) Александру Вучићу, (премијерки Србије) Ани Брнабић и њиховим полтронима из Српске напредне странке да ће овако изгледати дан конституисања лажног парламента – рекла је активисткиња тог покрета Валентина Рековић.