Прочитај ми чланак

Трагикомичан бриселски демант за наставак Дачићеве ЕУ демагогије

0

Европски комесар за проширење Штефан Филе демантовао је изјаву Мартина Шулца да ЕУ тражи од Србије признавање Космета. Дачић: Изјава је погрешно протумачена.
Он је нагласио да је услов нормализација односа, а не признавање.
„Шефови држава ЕУ су у децембру донели јасне закључке о видљивом и одрживом развоју односа са Косовом, односно о нормализацији, а не о потреби признавања“, рекао је Филе у Брсиелу новинарима.

Филе је нагласио да ЕУ „нема никавих планова изван тога“ и да су услови који су познати и наведени у закључима из децембра и данас поновљени у разговорима са премијером Србије Ивицом Дачићем.

„Ми смо поновили и данас да су шефови држава у децембру донели закључке у којима се јасно говори о видљивом и одрживом развоју односа са Косметом. То се односи на нормализацију, а не потребу признања. Тај мандат је веома јасан и нема планова изван тога“, нагласио је Филе.

На Шулцову изјаву реаговао је и премијер Србије, који је нагласио да признање Косова није услов за улазак у ЕУ и да тако нешто ни од кога у Бриселу није чуо, па ни од самог Шулца.

„Треба да појасним изјаву, мислим да је погрешно протумачена. То (што је Шулц рекао) никако не значи, нити сам ја од било кога овде, па ни од самог Шулца чуо да је услов за улазак Србије у ЕУ или за добијање датума за почетак преговора о чланству – да Србија призна независност Космета“, казао је Дачић.

 Дачић је казао да Шулцова изјава произлази из става државе из које долази, Немачке, која је признала независност Косова. „Мислим да ће њему бити криво што ће у јавности бити означен као неко ко поставља додатне услове“, рекао је Дачић.

Дачић је поновио да је Влада Србије спремна да учествује у наставку дијалога Београда и Приштине.

„Србија неће улазити ни у какве разговоре да неког превари, али ће јасно рећи шта може, а шта не… Спремни смо за наставак дијалога, као што сте чули и од Штефана Филеа и Кетрин Ештон“, казао је Дачић.

Он је рекао и да је ЕУ спремна да пружи подршку да се тај разговор води на високом нивоу и да ће у наредним недељама бити договорена форма и тема разговора.

Дачић је најавио да ће се председник Србије Томислав Николић ускоро састати с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Он је рекао да мора тачно да се зна шта жели да се постигне преговорима између Београда и Приштине.

„Ти разговори би представљали једну врсту релаксације односа Београда и Приштине и проналажење одрживог решења, што не би довело у питање наш приниципијелни став о Космету и не би кочило наш европски пут“, истакао је српски премијер.

Дачић је навео да је потребно да Србија испуни одређене услове попут усвајања нове стратегије за борбу против корупције и стављања тачке на реформу правосуђа.

Додао је да након тога Србија треба да реши питање статуса независних регулаторних тела, слободе медија и стања људских права, али и да се имплементирају договори Београда и Приштине постигнути раније у Бриселу.

 

Коцијанчић: Не могу да коментаришем

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчић изјавила је да не може да коментарише изјаву Мартина Шулца о потреби међусобног признања Београда и Приштине јер, како је рекла, „он је председник Европског парламента и то је његова изјава“.

У телефонској изјави Танјугу, Коцијанчић је истакла да је став Европске уније по том питању јасан – да је „признање питање за чланице“ Уније.

Оно што ЕУ и Европски савет желе је оно што је речено и у прошлости – то што желимо да видимо је видљив и одржив напредак односа са Косметом, истакла је Коцијанчић.

 

( БЕТА, Танјуг )