• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Суђење Ратку Младићу: Тужиоци тврде – ВРС насумично гађала Сарајево модификованим авио-бомбама
Прочитај ми чланак

Суђење Ратку Младићу: Тужиоци тврде – ВРС насумично гађала Сарајево модификованим авио-бомбама

0

Ratko Mladic

Хаг — Тужиоци на хашком процесу Ратку Младићу доказивали су да је Војска Републике Српске 1995. насумично испаљивала модификоване авио-бомбе на Сарајево.

Сведок одбране Владимир Радојчић је при том негирао наводе тужилаштва.

Оптужница генерала Младића (71), тадашњег команданта ВРС, терети за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада.

Пуковник Радојчић, који је у то време био комадант Илиџанске бригаде ВРС, јуче је потврдио да је у априлу и јуну 1995. наредио испаљивање две модификоване авио-бомбе на зграде телевизије Сарајево зато што је „емитовала најцрњу пропаганду против мог народа“ и Основне школе „Алекса Шантић“ у Храсници, у којој је био „Центар за обуку специјалних снага Армије БиХ“.

Током унакрсног испитивања, тужилац Дермот Грум данас је тврдио да 7. априла 1995. Радојчићева јединица није ни циљала зграду школе, него је бомбу насумично испалила на „центар Храснице“. „То апсолутно није истина“, одговорио је сведок.

Заступник оптужбе, Радојчићу је потом предочио наређење команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драгомира Милошевића да у центру Храснице модификованом авио-бомбом гађа „највредније циљеве где ће бити изазване највеће људске жртве“.

Радојчић је одговорио да се наређење односило на непријатељску живу силу, а не на цивиле, и да га је тако схватио и спровео.

Назначио је и да је командант АБиХ у Храсници „имао обавезу по међународном ратном праву да уклони цивиле из подручја“ из којег је претходна три дана нападао ВРС, али да „он то није урадио“.

„Кад бих добио наређење да гађам цивиле авио-бомбом, ја то никад не бих учинио… Ја бих одбио то наређење… Кад у наређењу пише испалити бомбу на циљ, ја под тим подразумевам војни циљ“, рекао је Радојчић, оцењујући да је наређење за напад на Храсницу „неспретно написано“.

Сведок је, одговарајући на питања тужиоца Грума, потврдио да је „знао да у Храсници има цивила, али да гађа област у којем нема цивила“. „Промашили смо циљ, али не за толико да бисмо угрозили цивиле“, рекао је он.

Иако је бомба промашила свој циљ за „двадесетак метара“, генерал Милошевић био је, по Радојчићевим речима, „задовољан“ учинком зато што је експлозија зауставила нападе АБиХ из тог подручја.

По оптужници против Младића, модификована авио-бомба је 7. априла 1995. уништила једну и оштетила 11 кућа, при чему је страдала једна особа, а рањена су три лица.

Заступник оптужбе ће унакрсно испитивање пуковника Радојчића окончати у среду, 2. јула. У понедељак и уторак, суђења Младићу неће бити због обавеза двојице судија у другим предметима.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

(Бета)