Прочитај ми чланак

Стратфор: Срби не желе да уђу у Европску унију

0

БЕОГРАД – Србији је све мање привлачна Европска унија, а управо то је био један од разлога за победу Томислава Николића на председничким изборима, наводи се у данас објављеној анализи америчке Организација за геополитичке анализе „Стратфор“.

Како је пренео Радио слободна Европа, „Стратфор“ оцењује да „Србија не дели жељу да се ближе интегрише са Европом и западним суседима, поготово не под кровом Европске уније“.

„Посебно откад се Хрватска тако приближила Бриселу, а центри европске моћи траже од Београда решење косовског питања, Србији је Унија све мање привлачна. Управо то је био један од разлога за победу Томислава Николића на председничким изборима, јер он баш није начисто у вези са европским интеграцијама. Са своје стране, ни ЕУ не жури да Србији препусти све своје економске и политичке добробити“, додаје Стратфор.

Америчка организација за геополитичке анализе подсећа да је, када је реч о безбедности, Србија и даље најјача војна сила на Балкану, али и да је од 2009. године окружена двема новим чланицама НАТО – Хрватском и Албанијом.

„У неком ближем временском оквиру није изгледна никаква војна акција коју би Србија могла да покрене, али је регион, посебно Косово, подручје потенцијалне нестабилности и малих сукоба. Степен до којег би ти мали сукоби могли да ескалирају не зависи толико од Србије колико од интереса спољних сила које имају интересе на Балкану“, пише „Стратфор“.

Ова америчка приватна аналитичка организација са седиштем у Тексасу оцењује да се Србија разликује од остатка региона, јер „једним оком гледа на Запад, а другим на Русију“, док је „изнутра изједају питања Босне и Косова“.

(Танјуг)