Прочитај ми чланак

Срби из Црне Горе: „Не у рат – не у НАТО“ у Москви

0

У Москви у оквиру програма Россарадње, одржан округли сто у Фонду историјске перспективе на тему “Црна Гора у савременој руској геостратегији”. У радном дијелу су, између осталих, говорили и др Наталија Нарочницкаја, др Петар Искендеров, др Елена Бондарева, Владимир Романов, Гојко Раичевић, др Владимир Божовић…

Као један од позваних учесника био је и Гојко Раичевић, предсједник мреже „Не у рат – не у НАТО“, који је уваженим домаћинима представио идеју неутралности као новог политичко-безбједносног концепта. У свом говору Раичевић је истакао да “концепт неутралности представља свјесну и храбру дистанцу у односу на било који актуелни или будући војно-политички савез”.

Раичевић сматра да је потребно истаћи ријечи највиших руских званичника у последње вријеме који децидно говоре да свака земља која има војне потенцијале које Русија дефинише као пријетњу својој безбједности постаје легитимна мета руске војске.

“Вјерујемо да је интеграција западног Балкана у НАТО усмјерена против интереса Руске Федерације. Осим плана НАТО-а да размјести одбрамбени систем на западном Балкану у међувремену се дешавају бројне друге активности које за циљ имају истиснути сјећање и помен Русије из Српске, Црне Горе и Србије” рекао је Раичевић.

Он је посебно потцртао да је Русија је традиционални заштитник православних балканских народа и ту чињеницу не треба губити из вида приликом било ког политичког, нарочито стартешког избора.

“Принцип неутралности би вјероватно покупио најшири слој људи који тренутно нема одређено мишљење о потреби уласка Црне Горе у било какве војно-политичке савезе” нагласио је Раичевић.

Руски експерти из Фонда историјске перспективе су оцијенили врло добрим идеју о неутралности Црне Горе и сматрају да би то уједно могао бити и шири, регионални правац који би на квалитетан начин ријешио нека неуралгична питања на релацији Русија – НАТО на Балкану.

У другом дијелу округлог стола, др Владимир Божовић, предсједник ИО Матице српске у Црној Гори, говорио је о средствима “меке моћи” као начинима за остварење политичких циљева.

 

Он је истакао да је “у последњих петнаестак година нарочито је убрзан процеса „чишћења“ идентитетске и културне територије Црне Горе од српског утицаја”.

Божовић наводи да Запад преко својих геополитичких маркетиншких агенција, а уз асистенцију Владе Црне Горе као ”наручиоца посла”, већ дуже вријеме спроводи кампању „дубинског искоријењивања“ српског елемента у традицији и историјском бићу православног народа у Црној Гори.

“Тај процес тече нарочито кроз све грубље фалсификовање историјских чињеница. У том смсилу, посебну важност има школски, образовни систем. Под посебном лупом идентитетског инжењеринга су предмети Историја и Матерњи језик и књижевност“ нагласио је Божовић.

Он је истакао да су организације попут Матице српске одлична брана процесу мијењања идентитетског кода, те да је ова организација већ за кратко вријеме постојања у Црној Гори, постигла веома запажене резултате на културном и научном пољу.

Овај округли сто је био први, иначе у веома богатом низу посјета руским културним, научним и политичким институцијама, које је Россарадња организовала за представнике невладиног и политичког сектора из Црне Горе.