Прочитај ми чланак

Руски медији: Николић је спреман да „де факто“ призна Косово!

0

Од нове власти у Србији Европа и САД очекују пре свега нормализацију односа са Косовом, пише московски дневник "Комерсант", а преносе београдске агенције

Европа није забринута због доласка социјалиста и умерених националиста на власт, јер очекује да ће управо они учинити то што нису могле или нису желеле демократе – да установе нормалне односе са Косовом, оцењује лист и додаје да тада и зближавање Србије са Русијом неће изазвати нервозу на Западу.

Лист указује да је уочи формирања нове коалиције Београд посетио помоћник државног секретара Филип Гордон, који је изнео кључни захтев – ликвидацију српских структура власти на северу Косова, отварање представништва Србије на Косову и сусрет председника Србије и Косова.

Реализација тих захтева означавала би нормализацију односа Србије и Косова, макар и без узајамног признавања, а нове српске власти су изгледа на то спремне, пише "Комерсант" и оцењује да су, судећи по изјавама председника Томислава Николића, нове власти изгледа већ приступиле реализацији тог плана.

"Тако отворена признања да је Косово фактички већ изгубљено, нико од српских руководиоца до сада није давао. Сада о томе говори председник Србије, који је чак националиста. То ће помоћи многим Србима да поверују у неутешну дијагнозу. После тога ће се све што могу да предузму власти у Београду за Косово, односно за преостале Србе на Косову, сматрати као велики успех", оцењује лист.

Московски лист истиче да осим тога, српски председник намерава да представи то као да општенационални консензус, пошто је предложио да све политичке снаге израде усаглашену позицију о Косову. Лист закључује да ће у том случају одговорност власти за коначни исход бити ублажена.

Нормализација односа са Косовом укинуће кључну препреку за интеграцију Србије у ЕУ, а са друге стране, тешко да ће покварити односе Београда и Москве, која је више пута ставила до знања да ће подржати сваку позицију Србије о Косову. Ово друго је за Београд веома важно, јер сарадњи са Русијом нове српске власти дају посебан значај, додаје лист.

"Комерсант" пише, позивајући се на изворе блиске "Гаспрому" и да су у Београду очекивали долазак председника Русије Владимира Путина одмах после формирања нове српске владе. Али, пошто се тај процес отегао, руског председника очекују на јесен, када би требало да почне изградња Јужног тока.

(Бета)