Прочитај ми чланак

Притисци на Београд: Распустите паралелне институције на северу Космета или вас чека нова „Олуја“

0

Наредни месеци могли би јасно да одреде какав ће однос да заузме нова Влада према Косову и Метохији. Јер, из Сједињених америчких држава ових дана стиже огроман притисак на новог председника Србије и Владу у најави (Александар Вучић је прошле недеље боравио у Стејт департменту) да до 12. септембра, када се укида надгледана независност такозване државе Косово, распусте све паралелне српске иституције на северу покрајине, али и повуку службеникe МУП и БИА.

 

У супротном, Америка ће терористима Хашима Тачија дати зелено светло за оружану акцију на северу Космета и нови прогон српског становништва!

 

Највећи заговорник оружане акције на север Космета је амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел, који има и личне разлоге, с обзиром на то да жели да заједно са шураком из Бугарске прода Трепчу, а „капарисао“ је и руднике Стари трг, Бело брдо и Црнац и флотацију Копаоник у Лепосавићу које је већ нудио фирмама из Енглеске, Француске и Немачке.

 

Овакав сценарио нову Владу би већ на почетку мандата могао да стави пред свршен чин: или ће срамно погнути главу пред новим прогоном Срба или ће направити коренит заокрет у спољној политици, окренути леђа ЕУ притисцима и јасно ставити до знања да Београд више није спреман ни на један уступак шиптарским сецесионистима.

 

Ипак, нова Влада ће покушати да настави балансирану политику савијања леђа („и Косово и Европа“) и на тај начин покушати да одржи статус кво.

 

Како редакција "Србин инфо" сазнаје, политичко руководство Србије тренутно лобира у Бриселу и Берлину,  у намери да купи додатно време. С друге стране, Америци и Европи се жури да што пре реше питање Косова, јер знају да нова геополитичка карта, у којој се центар моћи помера на исток, више одговара Србији.

 

У седишту Уједињених нација у Њујорку у уторак су почеле ванредне консултације о ситуацији на КиМ, после видовданских напада на Србе и убиства брачног пара Јевтић.

 

Заменик руског амбасадора при УН Саша Панкин је инсистирао на расветљавању недавних убиства двоје Срба на Косову, али и истрагама о застрашивању српских повратника на Косово.

 

Русија ће, такође, пренети осталим државама озбиљну забринутост због најава да би борци из Либије и Сирије могли бити увежбавани на Косову, а да ће, заузврат, Триполи после формирања нове владе признати независност Косова, као и да ће, после свргавања режима Башара ал Асада, истим путем поћи и Дамаск.

 

Куповина времена коју Србија планира има смисла само у случају да држава то време искористи да поново створи снажну војску и од Русије узме повољан кредит за куповину најмодернијег војног наоружања (што је Москва већ и понудила).

 

Само ако војно и економски ојача, али и стекне што већу дипломатску подршку, Србија може да се на прави начин бори за Косово и Метохију. У супротном, ако куповина времена није могућа, Србија би морала што пре да направи заокрет у спољној политици и Западу стави до знања да нема намеру да пристаје више на притиске у замену за евро перспективу, да неће повући припадника МУП и БИА обавештајце са севера Космета, већ напротив, да ће радити на томе да повећа присуство на том подручју у намери да заштити српско становништво.

 

Остаје да се види да ли ће ново српско руководство успети да дипломатским путем заустави нови егзодус српског становништва са Космета, са којег је већ протерано 220.000 Срба.

 

С. Суботичанин