Прочитај ми чланак

Ниско: Немачка подигла лествицу Србији

0

Србија у среду неће од Европске комисије добити позитивну препоруку да може да прескочи следећу степеницу на интеграцијама и да добије датум за отпочињање приступних преговора са ЕУ, пишу Вечерње новости.

Бриселска администрација у среду објављује годишњи извештај о напретку за све земље које су на путу ка ЕУ, а који се тиче и Србије. Иако се овај документ чува у строгој тајности до последњег тренутка, јасно је да Европски савет неће добити препоруку од ЕК да одреди датум за почетак претпријемних преговора са нашом државом. Кључно је питање: колико ће Брисел у новом извештају високо да подигне  препреку о Космету за наставак даљег пута Србије.

Званични Београд очекује да извештај буде објективан и да да пресек стања у свим областима у последњих годину дана:

„Влада је формирана пре два месеца и не могу јој се приписати ни позитивне ни негативне ствари у претходних девет месеци. Реални смо и не очекујемо да добијемо препоруку за отпочињање преговора. Али верујем да ћемо добити јасно наглашену подршку да наставимо интеграције“, рекла је за Вечерње новости Сузана Грубјешић, потпредседник Владе задужен за европске интеграције.

На путу до датума за преговоре, испред Србије остаје најтежи захтев који се односи на нормализацију односа са албанским властима из Приштине. За Србију је потпуно неприхватљив такозвани немачки захтев „да Србија потпише изјаву о добросуседским односима са Косметом“:

„Имамо прецизне услове да имплементирамо раније договоре албанским властима у Приштини и тај процес тече. Спремни смо и да наставимо дијалог“, рекла је Грубјешићева.

Европска комисија је још у претходном извештају навела да је потребно остварити напредак у преосталим сегментима техничког дијалога, као што су телекомуникације и енергетика, уз примену свега до сада договореног. Али примена постигнутих договора се у Београду, Приштини, Бриселу и Берлину другачије тумачи.

Огњен Прибићевић, бивши амбасадор Србије у Берлину, не искључује ни варијанту да ЕК у нови извештај угради немачки захтев о потписивању „добросуседске изјаве“:

„Немачка ће имати огроман утицај на извештај ЕК, и ту не смемо да имамо никакве заблуде. Погрешно је очекивати да ће ЕК успети да ублажи став Берлина јер до тога неће доћи. Сигурно је да нећемо добити датум док не испунимо немачке захтеве на северу Космета и док не применимо интегрисано управљање прелазима, а бојим се да ће формалан услов да буде и изјава о добросуседским односима“.

Делимичан напредак
Према сазнањима Вечерњих новости, и на основу увида које у део нацрта извештаја, Филеов тим ће у предстојећем извештају о напретку похвалити Србију за “делимичан напредак” у остваривању реформи и затражити да се, уз једини преостали кључни услов око Косова, пажња нарочито усредсреди на завршетак правосудне реформе и борбу против корупције и организованог криминала. Тражи се, такође, и унапређење регионалне сарадње. Овај извештај за Србију се већ оцењује “ни као позитиван, ни као негативан”.

 

(Вечерње новости)