Прочитај ми чланак

Немачка лаж која је Србију коштала бомбардовања

0

Хенинг Хенш, полицијски службеник из Лутенбурга, каже да је Немачка преварена и да су догађаји у месту Ругово на Косову, који су били повод за НАТО бомбардовање, типичан пример пропаганде и политичког понашања.

Полицајац, који је снимио фотографије, које су послужиле као немачко оправдање за војну интервенцију над Србијом 1999. године, тврди да је немачка јавност изманипулисана и да никаквог масакра над Албанцима у селу Ругово није било.

Тадашњи министар одбране Немачке Рудолф Шарпинг искористио је слике лешева из Ругове да их представи као доказ масакра Срба над "недужним" косовским Албанцима и да објасни потребу хитне НАТО интервенције. Овај медијски маневар је успео, а немачки медији су поверовали у Шарпингову причу о масакру над Албанцима и пренели министрове речи под насловом: "Зато ратујемо".

Хенинг Хенш тврди да су приказане фотографије из косовског села Ругово 29. јануара 1999. биле слике настале после оружаних сукоба ОВК и српских јединица, а не после геноцида и масакра над Албанцима.

– Свих 11 лешева било је уредно наслагано у једном црвеном комбију, а по аутомобилу су се јасно видели кратери од метака, док су свуда около били видљиви трагови борбе – објашњава Хенш, који је заједно са својим колегом као посматрач ОСЦДЕ на КиМ направио спорне фотографије.

Иако је на лицу места било много страних фоторепортера и чланова мисије УН, немачки Министар одбране Шарпинг је три месеца након ових догађаја изјавио да је један њихов официр тајно направио ове снимке, али да не може да се обрати новинарима, јер је на лечењу због потресних догађаја којима је присуствовао.

– Када је Шарпинг на конференцији за новинаре показивао "потресне" слике и говорио како су Срби зли момци који су начинили зло "јадним Албанцима", био сам у Скопљу. Зачудио сам се таквом презентовању слика и помислио да он није сасвим нормалан. Колико год да је изгледало непријатно, тамо су били војни сукоби и нема говора о масакру – категорично тврди Хенш.

(Телеграф)