Прочитај ми чланак

Наставља се шиптарски притисак на Србе

0

Због сумње да су починили ратни злочин у априлу 1999. године на Косову, ухапшена двојица Срба. Осумњичени су ухапшени на основу судске наредбе и претресене су им куће, каже за РТС портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић.

Припадници Еулекс и „косовске полиције“ ухапсили су данас две особе осумњичене да су починиле ратни злочин силовања у априлу 1999. године на Косову, пренела је РТС-у портпарол Еулекса Ирина Гудељевић.

„Операција хапшења изведена је у Бабином Мосту код Обилића и у Вучитрну. Осумњичени су ухапшени на основу судске наредбе и спроведени су претреси њихових кућа“, навела је Гудељевићева и додала да су оперативну подршку у акцији пружили припадници специјалне јединице „косовске полиције“ РОСУ и припадници јединице судске медицине.

Случај истражује Канцеларија специјалног тужилаштва Косова, рекла је Гудељевићева.

Очевици акције изведене у Бабином Мосту наводе да је један од ухапшених Ђорђе Бојковић.

 

Зоран Ракић: Хапшење Срба покушај опструкције преговора

Председник општине Вучитрн Зоран Ракић изјавио је да данашње хапшење двојице косовских Срба, под оптужбом за наводно силовање 1999,. године, представља наставак притиска косовских власти у правцу опструкције дијалога између Приштине и Београда.

Ракић је Танјугу рекао да се на Косову и даље врши репресија над српским становништвом како не би дошло до видног напретка у дијалогу коју предстоји и како се не би побољшао положај српског живља у покрајини. 

Он је казао да су у јутрошњој акцији полиције слободе лишени Јовица Дејановић из Прилужја и Ђорђе Бојковић (71) из села Бабин Мост у општини Обилић.

 

(РТС, Танјуг)