Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Надам се да ће ЕУ опстати док Србија не уђе у њу

0

Председници влада Србије и Мађарске Ивица Дачић и Виктор Орбан поздравили су данас додељивање овогодишње Нобелове награде за мир Европској унији, изразивши очекивања да ће и Србија у догледно време постати једна од њених чланица.

 

Дачић је у Будимпешти, после састанка са Орбаном, изразио наду да ће ЕУ опстати до тренутка када Србија буде спремна да уђе у њу.

„Када је реч о Нобеловој награди, ја могу само да честитам ЕУ на томе. ЕУ је остварење идеје о заједничкој породици европских народа. Колико ће бити у стању да сачува саму себе видећемо наредних година, надам се да ће опстати док ми не уђемо”, рекао је Дачић новинарима.

Премијер Орбан је рекао да из држава попут Србије, која још није чланица ЕУ, можда најбоље може да се види у коликој мери је та заједница држава идеал мирног саживота и остварења заједничког интереса на простору који су потресла два светска рата.

„Треба да се присетимо оснивача, јер се сада ЕУ чини природном формацијом, али то приликом формирања није било тако. Требало је имати храбрости и одлучности за тако нешто, тако да Нобелова награда припада оснивачима”, рекао је Орбан.

Он је у шали приметио да једна двадесетседмина новчаног дела награде припада и његовој држави.

Ивица Дачић и Виктор Орбан истакли су данас потребу интензивирања економских и политичких односа двеју земаља, и данашњим састанком у Будимпешти означили почетак припрема за скори самит двеју влада.

Премијер Орбан је приметио да читава Европска унија има велика очекивања од нове Владе Србије и премијеру Дачићу прузио уверавања у подршку Мађарске европском путу Србије.

„Наш је интерес да сви наши суседи буду чланови ЕУ, тако да наши српски пријатељи могу рачунати на нас”, поручио је Орбан на заједничкој конференцији за новинаре, одржаној у кабинету у којем заседа мађарска влада.

Дачић се захвалио Орбану на посвећености и упорном залагању да Србија што пре добије датум отпочињања преговора и постане чланица ЕУ.

Он је рекао да две државе имају много заједничких интереса и дугогодишњу заједничку историју:

„Заједнички су нам и успеси и неуспеси, и добре и лоше стране прошлости, али желимо да нам заједничка будућност буде добра”, рекао је Дачић.

Двојица премијера разговарала су и о положају мађарске заједнице у Србији и српске у Мађарској, а Дачић је истакао да ће његова влада наставити политику добрих односа са мађарском мањином, која је последњих година довела до тога да је број међунационалних инцидената најмањи у последњих неколико деценија.

Премијер Орбан је обећао премијеру Дачићу да ће Влада Мађарске одредити особу за односе са српском заједницом, како би се успоставила што ефкаснија комуникација која би довела до решавања свих проблема које Срби у тој држави имају.

„Поштујемо Србе у Мађарској, и реко сам премијеру да су Срби значајна и вредна заједница у нашој земљи, тако да смо спремни да увек размотимо њихове потребе и интересе”, казао је Орбан.

Када је реч о мгућностима продубљивања економске сарадње, Дачић и Орбан су изразили уверење да она може бити знатно побољшана.

Премијер Орбан се присетио прошлости, када су, како је рекао, грађани Мађарске одлазили у СФРЈ и Србију да би куповали и осетили „укус” западњачког живота, и истакао да се потенцијали Србије поново могу развити.

„Економски потенцијал једне земље је у корелацији са надареношћу једног народа. Ако се неко попео на врх планине, то ће моћи да уради и други пут. Садашње постојеће разлике у нивоу привредног развоја су само привремене и зато градимо равноправан однос”, рекао је Орбан.

Дачић је констатовао да је Мађарска у овом тренутку седми спољнотрговински партнер Србије, и да та сарадња може бити много интензивнија на обострану корист.

У контексту бољег протока људи, робе и капитала, двојица премијера су разматрала и могућност отварања нових граничних прлаза, изразивши наду да ће прелаз у Бачком Брегу бити завршен у најскорије време.

Премијер Орбан је објаснио да се са Дачићем договорио да Мађарска, будући да има приступ европским фондовима, на себе преузме пропорционално већи финансијски терет за изградњу прелаза.

„Говорило се раније о фебруару следеће године као датуму, али нама је циљ да то буде сутра, што пре”, казао је Дачић, изразивши очекивање да двема државама ускори гранични прелази неће ни бити потребни, односно да ће се и Србија придружити европској породици.

Премијер Орбан се тм поводом поново у шали осврнуо на прошлост, када су Мађари ишли у Србију у шопинг-туризам, истакавши да је из Србије у Мађарску својевремено донесено толико грамофонских плоча да је сада време да се тај дуг врати.

Мађарски новинари изразили су интересовање за односе власти Србије и покрајинске власти Војводине, а Дачић је најавио да ће ускоро са председницима војвођанске владе и парламента разговарати о јединственом вођењу државне политике.

„Ми желимо да наставимо са политиком која гарантује аутономију Војводине и ниво достигнутих права у складу са Уставом Србије и Статутом Војводине”, објаснио је Дачић.

 

(Танјуг)