Прочитај ми чланак

Вучић нас сатанизује јер се плаши Патриотског блока

0

sanda-go-1

БЕОГРАД – Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је за Радио-телевизију Војводине да изборни услови у Србији нису били никад гори, те да је опозиција изложена медијској блокади, а њена коалиција и сатанизацији од самог премијера Александра Вучића.

Она је у емисији „Прави угао“ РТВ-а оценила и да такав однос указује на велики страх Вучића од раста овог политичког блока, који ће, верује, бити изненађење на изборима. Поручила је и да ће опозиционе странке наставити разговоре о борби за фер изборне услове и већу излазност грађана.

Председница ДСС одбацила је оцене неких истраживача јавног мњења да је коалиција ДСС-Двери близу цензуса, наводећи да су тренутно на осам одсто подршке и то, како је истакла, „упркос медијској блокади и сатанизацији и од самог премијера који је рекао да ћемо и ми бацати сузавац у скупштини као опозиција на Косову“.

„Такву изјаву схватила сам као његов енорман страх, јер Вучић говори о људима и појавама које га плаше. А ми га плашимо, што је добро, јер то значи и да растемо. Ником од нас не пада на памет да прави неред, нити је ДСС позната по прављењу нерада, а Вучић нека погледа у своју историју разних митинга и туча“, истакла је она.

На опаску да је и ДСС оптуживана за насиље на митингу у Београду организованом у протест проглашењу независности Косова, казала је да ДСС није била „ни режисер, ни глумац, нити извођач радова на том митингу“, додајући да су оптужбе на рачун ДСС у јавности и дипломатским круговима политички инжењеринг, указујући да „слике запаљених амбасада из Београда у том страшном тренутку отимања Косова никако није био интерес ДСС-а“.

Она је одбацила наводе да је ДСС управо због овог инцидената изгубила подршку странаца, наводећи да имају контакте са бројним амбасадама, па и из чланица ЕУ, међу којима, како је указала, такође има евроскептика.

„Преко 40 посто грађана Србије није за ЕУ. Вучић се хвали да смо 59. земља по пословању, али није рекао да смо на последњем месту по могућностима да задржимо младе људе овде“, навела је она.

На примедбу да је ипак 48 одсто наших грађана за ЕУ, она је казала да подршка ЕУ из године у годину опада, те да је „пре десет година била 72 одсто, па је падала, да би прошле године износила 56 одсто, а сад 48 посто“.

Она је објаснила да њена порука да је за промену политике и власти „из ината“ – у складу на родном изреком „у инат душманима“, а то су, како је навела, „НАТО снаге, ЕУ која нас тера да се задужујемо и смањујем пате и пензије али и ова власт која то спроводи према свом народу“.

Упитана о могућој изборној сарадњи са Покретом Доста је било Саше Радуловића, те са странком Ненада Поповића, некадашњег функционера ДСС – одговорила је да са Радуловићем имају сличне погледе око економских питања али не и у пог3лду односа са ЕУ, док Поповић, како је рекла, преговара са Вучићем.

Санда Рашковић Ивић рекла је да је председник Србије Томислав Николић игнорисао њен захтев за пријем, који је иницирала како би разговарали о могућности референдума о евроинтеграцијама и НАТО, иако се, како је подсетила, Николић обавезао да ће заједно са ДСС сарађивати на том питању када су му у другом кругу председничких избора дали подршку.

Упитана ако је против ЕУ и НАТО, шта је оно што ДСС заговара – она је рекла да је то економски патриотизам, форсирање домаћих произвођача., ослањање на Русију…

„Зашто ништа у овој држави не могу да добију домаће фирме већ само странци? Зашто стране фирме овде добијају разне повластице, земљиште на поклон ? Споразумом са Русијом смо довољно привлачни за инвеститоре и не морамо да дајемо никакве друге повластице странцима“, оценила је она.

Упитана да ли смо и Русији дали повластице у споразуму о НИС-у и рудној ренти, казала је да је то био део ширег аранжмана и да није Русија одговорна због одустајања од јужног тока.

А на питање да ли је због тога ипак потребна ревизија споразума са Руском федерацијом, навела је да би ревизија била могућа „само у смислу изналажења начина да се ревитализује прича о јужном току“.

Ипак, председница ДСС одбацила је наводе да је та странка за савез Србије с Русијом, додајући да се ДСС залаже з а“ослањање на Русију“, односно за јачу економску сарадњу и војну сарадњу на нивоу на којем сарађујемо и са НАТО-ом.

Такође, како је додала, њена странка противник је аранжмана са ММФ-ом који нам, како је оценила, „дише за вратом и тражи штедњу и распродају свега што вреди“.

(РТВ)