Прочитај ми чланак

Вулин: Борко, се пере од договора с Албанцима!

0

Стефановић тврди да ништа од договореног из Брисела не мора да се примењује, а Вулин пита зашто су онда демократе лагале јавност и додаје је да је бивша власт навикла да лаже јавност.

Жута амнезија
Борислав Стефановић, бивши шеф преговарачког тима Београда, каже да актуелна влада није обавезна да спроводи досад постигнуте договоре с Приштином, те да може да поништи уредбе и закључке којима их је претходна власт потврђивала. Стефановић је, коментаришући наводе власти да мора да примењује постигнуте договоре и да не може да их поништи, јер је реч о међународним споразумима, рекао да он није ништа потписивао, већ да је само ставио један параф на Технички протокол о административним прелазима.

– Ми нисмо потписивали међународне уговоре, јер да би такви уговори били потписани, морају да их закључе субјекти међународног права, у овом случају Косово и Србија. Такође, такви уговори морали би да буду усвојени у Скупштини Србије – рекао је Стефановић.

Александар Вулин, директор Владине канцеларије за Косово и Метохију, казао је за Курир да је „занимљиво да они који су преговарали с Приштином и наметнули обавезе новој власти“ тек сада говоре да то о чему су се договорили не мора да се примењује.

– Зашто нису то говорили док су били на власти? Него су, као и обично, лагали јавност. Ово потврђује да је претходна власт потписивала било шта, само да би опстала на власти. На срећу, они су изгубили, а ми ћемо дати све од себе да то што је договорено у Бриселу окренемо у нашу корист. На крају крајева, требало би питати представнике ЕУ о чему се Стефановић договарао с њима. Јесте да је он био само техничко лице, али је чињеница да се сада пере од онога о чему се његова власт договорила. Хоће да терет пребаце на нову владу – казао је Вулин. Додао је и да јесте могуће поништити договоре, али…

– Иза тога следе и одређене консеквенце. Ето, и та његова изјава доказ је како су неозбиљно и неодговорно водили државу – нагласио је Вулин.

 
Стефановић: Нисам ја
Стефановић је још рекао да је све договоре с Приштином потврдила претходна влада кроз доношење уредби и закључака, које су потписивали или бивши премијер Мирко Цветковић, или његов заменик Ивица Дачић.

– Међутим, владајућу коалицију чекају тешки кораци, па они оваквим наводима желе да скину одговорност са себе и у мени пронађу главног кривца – казао је Стефановић.

 

(Курир)