Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: Србин на челу Генералне скупштине УН

0

Генерална скупштина УН закључила је синоћ 66. сесију, чиме је председничко место од Катара предато Србији и новом председавајућем Вуку Јеремићу.
У згради УН на Ист риверу у Њујорку организована је симболична церемонија примопредаје између представника Катара Насира Абдулазиза ал Насира и Јеремића, тако што је досадашњи председник предао свом наследнику чекић који је користио током вођења седница.

Примопредаји је присуствовао и генерални секретар УН Бан Ки-Мун, који је поздравио Насира и Јеремића.

Представник Србије је пред представницима више од 190 земаља данас преузео једногодишње вођење Генералне скупштине. Јеремић је у јуну изабран за председника Генералне скупштине, добивши гласове 99 држава, док је његов противкандидат из Литваније добио 85 гласова.

Председавајући ГС УН Вук Јеремић изјавио је након преузимања функције да ће Србији, током његовог мандата, бити пружена прилика да заступа своје интересе.

„Ово је велика прилика за сваку земљу која се нађе на овој позицији. Србија ће, преко Генералне скупштине, бити на врло видљивом месту и она ће бити тачка преко које се врши велики број разговора и преговора“, рекао је Јеремић за Танјуг.

Он је казао да очекује да наредних 12 месеци буду веома интензивни у дипломатском смислу, узимајући у обзир целокупну ситуацију у свету.

Нови председник Генералне скупштине УН је додао да ће сутра представити дневни ред заседања и прироритете српског председавања.

Досадашњи председник Генералне скупштине Насир Абдулазиз ал Насир је рекао за Танјуг да верује да ће Јеремић добро обављати функцију на којој га је наследио, поновивши честитке због избора.

Он је Јеремића назвао одличним дипломатом са богатим искуством. „Верујем да ће му баш то искуство помоћи у вођењу Генералне скупштине“, навео је катарски дипломата.

Председавајући Генералне скупштине УН бира се на период од годину дана у складу са неписаним правилом ротације по регионалном принципу.

Председавајући у раду одговара Генералној скупштини УН. Његова овлашћења су да отвара и затвара пленарна заседања, усмерава дискусију, води рачуна о поштовању процедуре и саопштава одлуке.

Председавајући не гласа о одлукама Генералне скупштине, али одређује представника из делегације своје земље који ће то учинити у његово име.

Јеремић је трећи председавајући Генералне скупстине УН са простора бивше Југославије, после југословенског дипломате и функционера Лазара Мојсова (1977) и македонског дипломате Срђана Керима (2007).

Генерална дебата ове године почиње 25. септембра обраћањем председника Бразила који по традицији говори први, односно Дилме Русеф, и домаћина, председника САД Барака Обаме. Као трећи говорник најављен је председник Србије Томислав Николић.

 

(Танјуг-Бета)