Прочитај ми чланак

Топлана у Краљеву у проблему због одлагања грејања: У губитку 50 милиона

0

ЈЕП “Топлана” из Краљева је на основу одлуке које је 15. октобра, и то на самом почетку грејне сезоне, донело Градско веће Краљева, одложило почетак грејне сезоне за петнаест дана. Поред тога што је одлуку донео орган који за то није овлашћен, а због тога је одборничка група “Староседеоци Краљева” поднела тужилаштву и кривичне и прекршајне пријаве, прекршено је и још неколико других чланова одлуке и уговора који су потписани са потрошачима.

У члану 70. Одлуке о условима и начину снабдевања топлотном енергијом града Краљева, предвиђено је да ће се када наступи ограничење у снабдевању, вршити умањење накнаде.

Оваква одлука, највероватније ће нанети огромну штету Топлани, буџету града Краљева, а самим тим и грађанима.

“То знаци да Топлана неће моћи да наплати рачуне за месец октобар. Имајући у виду број корисника а њих је око седам хиљада физичких лица плус привредни субјекти, и цену, биће у губитку за око 52 милиона динара”, каже за Нова.рс извор упознат са пословањем овог јавног предузећа.

Имајући у виду да је ово предузеће већ исказало губитак од 30 милиона динара, поставља се питање шта це бити са Топланом. Како сада ствари стоје, ова како је многи називају “исхитрена политичка одлука”, може да доведе до озбиљног поремећаја рада Топлане.

“Упитно је да ли ће ово предузеће сада имати новца за исплату плата запосленима”, каже овај извор.

Такође, можемо очекивати да грађани поднесу тужбе због неиспоручене топлотне енергије, и да траже надокнаду трошкова које су имали у периоду обуставе грејања.

“Свако ко је направио додатне трошкове везано за утросак електричне енергије, огревног материјала, али и куповине уређаја за грејање од момента доношења одлуке, има право да тражи надокнаду штете. Све ово ће довести до додатних трошкова, а уштедели смо једно велико ништа”, наглашава ова извор.

Одборничка група у Скупштини Краљева „Староседеоци Краљева“ поднела је почетком ове недеље кривичне пријаве против градоначелника Краљева и градског већа у овом граду, јер су како су у пријави навели „донели одлуку за коју нису овлашћени“, односно одлучили да помере почетак грејне сезоне.

Група је поднела и кривичну пријаву против директора ЈЕП „Топлана“, јер је како у пријави пише „поступио по одлуци органа који није овлашћен за доношење таквих одлука“.

У Одлуци о условима и начину снабдевања топлотоном енергијом Града Краљева стоји да ће се Топлана казнити новчаном казном у износу од 50 хиљада до милион динара ако „не поштује рок о почетку и завршетку грејне сезоне или о трајању грејног дана, сходно одредбама чланова 30. и 31. ове одлуке“.