Прочитај ми чланак

Судија одлучио: Тачи и остали оптужени остају у притвору

0

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу одбио је захтев бранилаца некадашњег главног команданта ОВК и председника Косова Хашима Тачија за привремено пуштање на слободу.

сту одлуку је донео и поводом захтева бранилаца Реџепа Сељимија, Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија који су заједно са Тачијем оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности, саопштено је данас из тог суда у Хагу.

Судија сматра да само притвором могу да се отклоне ризици од њиховог бекства, опструкције поступка, утицања на сведоке и чињења даљих кривичних дела, наводи се у одлуци судије.

Браниоци оптужених су тражили њихово пуштање из притвора и одбрану са слободе нудећи гаранције да неће побећи, тражећи замену притвора за кућни притвор и друге мере, међутим судија сматра да то није довољно.

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године.

Он је претходно поднео оставку и предао се суду у Хагу.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили “припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима”.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе “индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК”.