Прочитај ми чланак

Сретење 1804: Први српски устанак и почетак Српске револуције

0

Српска револуција, која је започела 1804, према мишљењима неких историчара, траје све до краја Првог светског рата 1918, а Сретење данас симболизује све пресудне догађаје из српске историје

Први српски устанак означава почетак стварања модерне српске државе. То је и стварни почетак Српске револуције, која је трајала до 1815. године, када је завршен Други српски устанак. Ипак, према другачијим мишљењима, Српска револуција се завршава са турским хатишерифом из 1830, или траје све до краја Првог светског рата 1918.

Први српски устанак, као почетак борбе за ослобођење, заузима посебно место у историји Срба. Зато се данас 15. фебруар, датум почетка Првог српског устанка, обележава као Дан државности Републике Србије.

Непосредни повод за Први српски устанак био је терор јаничара у Беорадском пашалуку, који је кулминирао Сечом кнезова, али он је убрзо прерастао у широки народни покрет, који је борио за национално ослобођење, васкрсење српске државе и изградњу нових државних институција, укидање феудализма и културни препород.

Устанак је почео скупом народних првака из Шумадије у селу Орашац, на месту познатом као Марићевића јаруга, 2. фебруара 1804. по јулијанском календару, односно 15. фебруара по грегоријанском календару. На скупу је за вожда изабран Ђорђе Петровић Карађорђе. Истог дана устаници су извели и прве нападе на турске јединице широм крагујевачке нахије.

Стварање српске народне војске

Прве устаничке јединице убрзо су прерасле у праву народну војску, коју су предводиле народне старешине, око којих су се окупљали хајдуци, војници из Кочине крајине, велики број добровољаца из Аустрије, такозваних фрајкора, који су имали војничко искуство.

Број устаника није прецизно утврђен. Сматра се да је у априлу 1804. износио 25.000. Ова народна милиција била је организована по територијалном принципу: свака нахија је имала своју војску.

На челу војске налазио се вожд Карађорђе, а под њим велике војводе и војводе које су имале команду над неколико нахија. Нахијским војскама су командовале бимбаше, а срезовима буљубаше. Војници су морали да себи обезбеде храну и одећу. Оружје је у почетку било разноврсно, од пушака и пиштоља све до копаља и вила.

До прве веће битке Турака се устаницима дошло је већ 25. фебруара у селу Дрлупи, где је Карађорђе разбио Аганлијин одред и натерао га у бегство. Битка на Дрлупи је дала полет устаницима и изазвала устанак у целом пашалуку. Београд, којим су још владали Турци, био је одсечен од остатка Османског царства.

Међутим, права велика била је Битка на Иванковцу, где су се устаници први пут сукобили са царском војском од 6.000 људи, које је предводио Хафиз паша. Устаници су од 18. до 20. августа 1805. одбили царску војску и натерали је на повлачење. Победа на Иванковцу била је прва велика победа српске војске и означила је почетак отвореног рата против турског султана.

Подршка Русије устаницима

Године 1806. султан је предузео велику кампању против побуњених Срба. Војне операције су покренуте почеле из три правца: од Видина, са југа и из Босне. Али, у биткама на Мишару и код Делиграда Србија је била одбрањена.

Руски генерал-фелдмаршал Михаил Кутузов остварио је 1806. године први контакт са Карађорђем.

Русије од краја 1806. већ налазила у рату са Турском. Од 1806. акције устаника су биле координисане са операцијама руских трупа.

Осим тога, руски цар Александар Први је Карађорђа унапредио у чин генерал-лајтнанта руске војске и доделио му Орден Александра Невског првог степена. Српски устаници су примали помоћ у новцу, ратној опреми и муницији од царске Русије.

Ратна дејства руске војске на европском истоку, са око 60.000 војника у Молдавији, Влашкој и на Дунаву, олакшала је српским добровољцима да ослободе Србију.

Судбину Првог српског устанка предодредио је рат Русије са Наполеоном 1812. У писму упућеном Карађорђу, цар је написао: „Љубазни брате Ђорђе Петровићу, мени је јако жао што је Русија принуђена да напусти Србију и да сву своју снагу употреби против Бонапарте. Русија неће оставити Србију, која ће можда и пострадати док чека, али Русија ће је спасити и начинити је већом него што је била.“

У јулу 1813, устаници су се суочили са турском офанзивом од Видина, преко Ниша и са Дрине. Без муниције и опреме, устаници нису могли да се одбране и Турци су 7. октобра ушли у Београд.

Сретење симболизује све пресудне догаћаје српске историје

Али, то је била само прва фаза српске револуције, која ће се наставити са Другим српским устанком, преко ратова Србије са Турском и балканских ратова, а завршиће се 1918, потпуним ослобођењем Србије.

Једренским миром из 1829. Руско царство се, након кризе из периода наполеонских ратова, поново потврдило као заштитник свих православних хришћана у Турском царству, а посебно као заштитник Србије, Грчке, Влашке и Молдавије.

На Сретење је 1835. донет и „Устав Књажества Србије“, прозван Сретењским, којим је у Србији власт подељена на законодавну, извршну и судску. И Сретењски устав припада историји српског револуционарног и ослободилачког рата.

Иначе, како је подсетио директор Државног архива Мирослав Перишић: „Сретење је дан који симболизује све пресудне догаћаје из тешке историје овог простора, а не само два догађаја на која се конкретно односи. Симболички спаја у себи све оно што су некадашње уградиле у оно што имамо данас – државу Србију.“