Прочитај ми чланак

Монах Арсеније Јовановић: „Дотерај се мало сестро, будимо привлачни“

0

"Брак је највећа уметност. Не постоји идални супружник или супруга, а брачна заједница са свакодневно гради и унапређује", каже монах Арсеније Јовановић.

Игуман Арсеније Јовановић рођен је 1960. године у Београду као Александар Аца Јовановић, а по струци је дипломирани стоматолог. За њега кажу да није обичан монах – он је свестрана и харизматична особа, воли да пише, слика и пева…

Фото: Pixabay – freeimages

Такође, монах Арсеније, путује по свету и држи предавања о православном хришћанству, а на ТикТок налогу @дм.арсеније можемо да видимо управо снимке са његових предавања. Једно такво беседништво је посебно интересантно, а говори о браку.

„Не можемо да дозволимо да се у току брака запустимо или да, пак, престанемо да водимо рачуна о себи, јер тада престаје првобитна привлачност која је партнере спојила“.

„Он се удебљао, не обраћа пажњу на себе, она се, такође, угојила, рашчупана је. Наравно да ће доћи до проблема. Не водимо рачуна прво о себи, а онда самим тим ни о заједничком животу“, каже монах.

„Брак је уметност, двоје људи који су заљубљени иду заједно кроз живот. Потребно је, много труда и напора да се одржи складан и успешан брак“, каже Арсеније.

„Оног тренутка кад се физички запустим, кад престанемо да бринемо о томе шта ће партнер да помисли о нашем изгледу, тад престаје љубав. Многа искушења и проблеми нам се намећу кроз живот, али не да би кроз њих патили, него да бисмо ојачали. Да живимо у дуговечном браку и љубави“, каже он.

Такође, монах је насмејао публику због савета: „Дође ми жена и каже да је вара муж. А она сва нешто… Ја јој кажем дотерај се мало сестро, будимо привлачни“…и обрнуто.

Опширније у видео-материјалу:

@dm.arsenije

Brak je najveca umetnost. #brak #idealni #suprug #umetnost #religija #zatebestrana

♬ original sound – Dnevne Mudrosti Arsenije