Прочитај ми чланак

У овом српском граду је у 2023. било више развода него бракова

0

Протекле године, у Шапцу је било мање венчања него у време пандемије коронавируса. Према званичним подацима, у матичну књигу уписано је 465 склопљених бракова, за 39 мање него прошле године, објавио је РТС.

– Венчања се одигравају и током радне недеље, то је обично у просторијама градске управе, а викенди су за ресторане и друге прикладне објекте. Што се тиче знимљивости, можемо рећи да су супрузи узели женино презиме у три случаја – каже Ана Анђелић, руководилац Одељења опште управе ГУ Шапца, за РТС.

Мање је бракова, али је развода за трећину више – укупно 690 поднетих захтева.

Шапчани и Шапчанке са којима је екипа РТС-а разговарала кажу да су обичаји који су држали породицу на окупу замрли, као и да бројне обавезе удаљују људе од породичног живота.

Шапчани наводе и да је важно да се у брак улази када се већ особе изграде као личности.

Психолози подсећају колико су важни партнерски односи – да чујемо једни друге, више сарађујемо, будемо стрпљиви и на крају дана сачувамо енергију за породицу.

– Да се сетимо шта нам је заиста истински важно, да се сетимо какви су нам приоритети и колико је важно да улажемо у бригу о себи, бригу о партнерском односу. Ако показујемо деци како изгледа здрав партнерски однос, тај пример је важнији од хиљаду изговорених речи о томе – објашњава психолог Слободанка Алексић.

Негативна статистика је и у књизи рођених – 132 уписа је мање, укупно 1.189 беба од којих је више дечака.

– Имали смо 32 Лазара, Лука и Василија, ту су и Вукан и Алексеј, а што се тиче девојчица – Милица, Софија, Анђела – наводи Ана Анђелић.

Матичари кажу да званичних података о ванбрачним заједницама нема и да се Шапчани све касније одлучују на брак.