Прочитај ми чланак

МИТ О ЧЕТНИЧКО-УСТАШКОМ пријатељству

0

На прокомунистичким страницама може се често видјети изједначавање четника и усташа те представљање усташа као четничке браће. Наравно, овакве приче су апсолутно небулозне, свако повезивање четника и усташа је било на појединачној бази (а некад је било и неопходно јер се морао спашавати народ), а никако неки организовани напор да се четници и усташе заједно боре против партизана. Уосталом, о стварном стању ствари нам говори и извјештај Министарства вањских послова НДХ од 11.9.1944.

„Већ се види да је данас главна четничка дјелатност уперена против НДХ. Под кринком тобожње борбе против партизана заправо раде против хрватске државе, те то уједно изкоришћују за изтребљење хрватског пучанства. Под изликом тобожње заштите православног пучанства исто тако желе послужити великосрбским циљевима, да се разни хрватски крајеви одтргну од НДX и припоје Србији. Сву своју борбену дјелатност, као и борбе с партизанима настоје пребацити на хрватско подручје. Изравно или неизравно стварају неред у хрватским земљама, а онда често изнашају аргумента да би србска војска односно они, т. ј. четници морали у Хрватској узпоставити ред и спашавати србско пучанство, јер да то тобоже све Хрватска није у стању учинити.

Разумљиво је, да четнички рад даје подржку и градиво енглезкој а поготово партизанској промичби. Видјели смо како четници свиестно изкоришћују ову околност, те стварају нереде у НДХ. односно неизравно стварају и јачају партизанство, да се касније тобоже могу борити против тога, те да могу ‘узпоставити ред’ у НДХ. У широким слојевима хрватског пучанства влада увјерење, да су Дража Михаиловић и четници најпоузданија енглезка војска, надаље да се они у одлучном часу спремају заједно с партизанима а можда и Енглезима извршити ударац у леђа против НДХ. и против њемачке војске. Надаље се знаде, да се четници боре под србским знаковима и геслима, те за узпоставу Југославије под жезлом Карађорђевића. Знаде се да су четници разорили око 30.000 хрватских домова, и поубијали најмање око 150.000 хрватског пучанства. (…)“

Дакле из званичних докумената НДХ видимо како је усташка власт гледала на четнике. Никаквог ту братства није било, никакве велике анти-партизанске коалиције или било чега сличног.