Прочитај ми чланак

Филип Филипи, познати канадски репер: Нисам заборавио Србију, нити ћу то икада

0

Репује и скупља новац за Србију
Филип Филипи (27) напустио је Лику када је почео рат, а онда и Београд током кризних деведесетих. Бољи живот пронашао је у Канади, али зато данас овај познати репер не заборавља патње свог народа и покреће велику хуманитарну акцију. Циљ је – пет милиона долара за медицинску помоћ коју ће послати здравственим центрима у Србији, Црној Гори, Крајини и Космету.

У новој хуманитарној акцији планира да прикупи пет милиона долара медицинске помоћи Србији.

– Нисам заборавио своју земљу, нити ћу то икада. Поред музике, моја највећа љубав је хуманитарни рад. Трудим се да Србе и Србију представим у најбољем светлу и демантујем све лоше што се говори о нама. Многи су неупућени и то желим да исправим делима – каже он.

 

Филип је рођен у Београду, а део свог детињства провео је у Лици, у Крајини, коју је морао да напусти почетком деведесетих због рата који је почео на овим просторима. Након тога поново долази у Београд, где неко време борави код баке, а како је ситуација у земљи у то време била лоша, са породицом одлази у Канаду.

Иако су рат, криза и борба за бољи живот обележили његово детињство, Филипи каже да је за њега боравак у Лици и Београду био незабораван и сећа се само лепих ствари.

– Било је тешко напустити своје место. Период живота на Бањици је за мене нешто најлепше. Србију сам са породицом напустио 1993. године. Имао сам тада осам година. Било ми је све то чудно, али сам схватио да морамо да кренемо. Некако сам, иако сам био дете, осећао да се у земљи догађа нешто лоше. Када сам стигао, у почетку је било тешко, као и свим емигрантима. Никога не познајеш, некако си сам… – прича Филип.

 

Морао је да научи да се снађе. У томе је и успео. Завршио је факултет политичких наука у Викторији у Канади, а планира да ове године заврши и мастер студије међународног развоја.

– Било је тешко наћи школу, некако се у почетку нисам сналазио и често сам их мењао. Све је било другачије – темперамент људи, језик који нисам уопште познавао… Касније је све некако полако легло на своје – каже Филип.

 

Музиком је почео да се бави још у средњој школи што му је касније донело и популарност.

– Многи су у то доба приметили мој таленат за писање. Сећам се да сам погрешно разумео речи песме, али је некако оно што сам певао звучало боље од оригинала. Убрзо сам почео и песме да пишем – прича овај репер.

Филипу јесте било тешко да се пробије у туђој земљи, али га је тешко натерати да прича о својим успесима, јер, како каже, не воли да се хвали. Оно о чему воли да говори јесте то да сви који могу треба да се удруже и помогну своју земљу.

 

Управо се тиме и бави са својом организацијом „28 јун“, у којој је окупио и остале младе људе пореклом из Србије.

Прву хуманитарну мисију покренуо је написавши песму „Косовка“ коју је објавио на музичкој платформи “Ај Тјунс” како би сакупио средства и указао на тешке услове у којима живе и раде Срби на Косову. У акција „Бој за Косово“ сакупљено је, тако, милион и по долара за куповину медицинске опреме која је допремљена у Грачаницу.

Сада припрема нови, много већи пројекат. И не мисли да је цифра амбициозна – “ако смо могли да скупимо милион и по, можемо и пет!”. Идеја је да се тај новац употреби као медицинска помоћ коју ће послати здравственим центрима у Србији, Црној Гори, Крајини и Косову.

Домовина му много недостаје. Волео би ускоро и да је посети, али пре тога мора да успе у још нечему – да савлада страх од летења.

 

Сарадња са реперским зведама
Неке од светских реперских звезда са којима је Филип Филипи сарађивао су Лил Вејн, Кем Рон, Ти Пејн и Гучи Мен. Од домаћих, радио је са Светланом Цецом Ражнатовић и Аном Ивановић. У питању су биле дуетска песме.

 

(Блиц)