Прочитај ми чланак

Папа Фрања позвао на „преговоре“ у Гази и Украјини

0

РИМ — Папа Фрања поновио је апел за преговорима о решењу оружаних сукоба у Гази и Украјини, позивајуц́и на напоре за смањење тензија.

„Немојмо престати да се молимо за мир, праведан и трајни мир, посебно за напаћену Украјину и за Палестину и Израел“, рекао је понтифик окупљенима на Тргу Светог Петра у недељу на његовој недељној молитви Регина Цаели.

Затим се молио да Дух васкрслог Господа Исуса „просветли и подржи све оне који раде на смањењу напетости и подстицању гестова који омогућавају преговоре“.

Папа је такође позвао на Божју помоћ да политичким лидерима да „способност да мало застану како би размислили, преговарали“.

Папино обраћање у недељу је подстакло главну тему из овогодишње ускршње поруке, у којој је нагласио важност Јерусалима који је „сведочио мистерију Исусове муке, смрти и васкрсења“.

Моје мисли се посебно односе на „жртве многих сукоба широм света, почевши од оних у Израелу и Палестини, и у Украјини“, рекао је папа у својој поруци Урби ет Орби. „Нека васкрсли Христос отвори пут мира за ратом разорене народе тих крајева.

„Позивајући на поштовање принципа међународног права, изражавам наду у општу размену свих затвореника између Русије и Украјине: све за добро свих! додао је он.

У тој поруци Фрања је такође позвао на приступ „хуманитарној помоћи“ за Газу, апелујући и на „брзо ослобађање талаца заробљених 7. октобра прошле године и на хитан прекид ватре у Појасу Газе“.

Такође је истакао утицај тренутних непријатељстава на цивилно становништво, „до сада на граници издржљивости, а пре свега на децу”.

„Колико патње видимо у очима деце: деца у тим ратним земљама заборавила су да се смеју!“ рекао је.

„Рат је увек апсурд, рат је увек пораз! тврдио је он. „Не дозволимо да све јачи ратни ветрови дуну на Европу и Медитеран.

„Немојмо попустити логици оружја и пренаоружавања. Мир се никада не склапа оружјем, већ раширеним рукама и отвореним срцима“, рекао је он.