Прочитај ми чланак

Руски навијачи по Летонији ловили Торциду!

0

Руски навијачи напали Хрватске хулигане  у Летонији!
Група руских  навијача Зенита допутовала у Ригу да би напала сплитску Торциду. У Риги се одигравала утакмица између Хајдука и домаћег Сконта. Главни окршај се догодио у центру Риге, а више мањих инцидената је направљено по граду где су Руси "ловили" мање групе навијача Хајдука.

Руси су се у Риги сукобили са групом навијача сплитског Хајдука, популарном Торцидом с којима имају нерашчишћене рачуне још од гостовања Хајдука у Ст. Петерсбургу пре две сезоне у Лиги Европе.

Са руским хулиганима наводно у обрачунима су учествовали и навијачи Летонског Вентспилса, иначе проруски оријентисаног, чији навијачи од 1999. године имају у Риги своју навијачку групу, "Lads from Рига". Ова група подржава све руске клубове, али и руску репрезентацију и припадници су руске мањине у Летонији, иначе Балтичкој земљи.

Навијачи Зенита су, као и остале руске навијачке групе, у врло добрим односима са српским навијачима. Иако немају посебне односе са неком овдашњом навијачком групом као што имају ЦСКА и Спартак из Москве са "Гробарима" и "Делијама", навијачи Зенита редовно на својој трибини постављају српске заставе и поруке подршке српском народу.

Хрватске навијаче нападали су по целом граду, како оне усамљене, тако и оне по групицама, срећом све је изгледа било по "навијачким правилима" и њховим не писаним кодексима па теже повређених није било судећи по извештајима из Риге .

Летонска полиција је потпуно неспремна дочекала овај сукоб на улицама Риге, мада није ни чудно јер се заиста није очекивало да ће Руси запуцати на пут од неких десетак сати вожње (?!) да би се обрачунали са хрватима. Интересантна је била изјава припадника, већ поменуте, навијачке групе "Lads from Рига" који су зajeднo са Русима нападали Хрвате: "Њихов долазак у Ригу имао је национални предзнак. За нас је то била одлична шанса за доказивање и освету "усташама".

На главном Тргу у Риги након сукоба са Русима, хрватски хулигани су напали полицију и у жестоком сукобу који је уследио повређен је већи број полицајаца и навијача а неколико најратоборнијих сплићана је завршило у притвору

Да нису Руси једини који праве овакве сачекуше најбоље говори и податак да су навијачи Пољског Сласка пре само два дана пратили навијаче Подгоричке Будућности све до Словачке, да би их напали у 5 сати изјутра (!?).

Више је него очигледно да су у навијачком свету почеле неке нове тенденције, те неће бити чудно ако се у будућности овакве ствари буду дешавале чешће. Навијачке групе су увек спремне на сукобе, па се они који планирају напад довијају на разне начине покушавајући да их ухвате неспремне.

 

(Прес)