Прочитај ми чланак

Менг Јан: Кина је спремна да понуди најповољнију цену за изградњу путева у Србији

0

Генерални директор кинеске компаније „Чајна шандонг интернешенел“ Менг Јан изјавио је да је та компанија спремна да понуди најповољнију цену за изградњу путева у Србији.

„Када је реч о изградњи путева у Србији и понудама ми смо спремни да понудимо најповољнију цену. Имамо понуде за кредите и гаранције кинеских банака, а уз све то и подршку кинеске владе“, рекао је генерални директор Менг за Радио Телевизију Србије (РТС) у понедељак увече.

Менг је додао да та компанија има план да изгради Коридор 11 и да је већ понудили пројекте српској влади за градњу аутопута на том правцу од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига.

У том послу би, како је нагласио Менг, компанија сарађивала са домаћим фирмама, чиме би се утицало и на развој српских предузећа.

Менг је на питање одакле толико интересовање кинеских фирми за изградњу путева у Србији одговорио да се овдашња привреда развија и да су зато компаније из његове земље заинтересоване да раде на овдашњем тржишту.

Представници „Чајна шандонг интернешенел“, састали су се са министром грађевине Велимиром Илићем, који је изјавио да ће градњу Коридора 11 и регионалног аутопута Појате-Прељина добити компанија из Народне Републике Кине која понуди најнижи цену.

Менг је раније данас рекао Танјугу да желе да граде и аутопут Појате-Прељина, који треба да споји Коридоре 10 и 11, или аутопут Београд-Ниш и будући аутопут од Београда до Црне Горе.

НР Кина је одобрила 10 милијарди долара кредита за пројекте у 16 земаља југоисточне Европе, укључујући и Србију, која је предложила више пројеката, а најважнији су друга фазу градње термоелектране (ТЕ) Костолац и Коридора 11.

Од предвиђених 10 милијарди долара Кина ће трећину дати под преференцијалним условима, који су слични оним за градњу моста преко Дунава Земун – Борча и за прву фазу модернизације и градње ТЕ Костолац.

 

(Танјуг)