Прочитај ми чланак

Каспаров се пере: Лагали су, нисам подржао бомбардовање

0

Каспаров излази из затвора где је био јер је ујео полицајца за руку

Име Гарија Каспарова старији љубитељи шаха памте по његовим чувеним мечевима с којих се извештавало као да је у питању финале Светског првенства у фудбалу.
Млађи га памте по сукобу са режимом председника Русије Владимира Путина. У првом разговору за српке медије, после 20 година, Каспаров открива шта је стварно мислио онда 1999. године када се бомбардовала Југославија и зашто до сада то није објаснио.

Многи држављани Србије нису опростили Каспарову на наводној подршци НАТО бомбардовању Југославије 1999. године. После 13 година од тада Каспаров први пут демантује да је продржао бомбардовање.

„Када се тако дуго на врху, нажалост, постаје уобичајена пракса да ваше речи буду изокренуте и злоупотребљене тако да их неко интерпретира онако како му одговара, а све у намери да наруши моје име и репутацију. Никада у свом животу, без обзира да ли је била реч о Југославији или неком другом делу света, нисам промовисао нити подржавао агресију над цивилима. Одувек сам био оштар критичар увлачења цивила у било какав сукоб и називања жртава колатералном штетом. Управо wsam 1991. и 1992. године био тај који је снажно ургирао да то убијање престане. Што се тиче НАТО бомбардовања 1999. године, у товреме нисам давао апсолутно никакве изјаве, а камоли подржавао бомбардовање Србије. Нажалост, један глас тешко може да се супротстави хиљадама других гласова. Држим се онога што кажем или пишем. Оптужбе на мој рачун да сам на било који начин подржао страдање српског народа нису основане јер никада нисам нешто у име подршке агресије изјавио“, објаснио је Каспаров за „Press“.

 Он је објаснио да српски медији са њим нису комуницирали последњих 20 година, а да га нико није позвао и питао шта је права истина или његово мишљење. Каспаров сматра да је погрешна слика о њему креирана у Београду.