Прочитај ми чланак

ГУЧА – МЛАДА ФРАНЦУСКИЊА: Звук трубе гађа у срце и ноге, можда се овде и удам!

0

Narodna nosnja Zvuk trube gađa u srce i noge

Књижевник Радомир Андрић у среду у Драгачеву отворио 54. сабор трубача и наздравио шљивовицом

Добро дошли у гостољубну Гучу – срце хлебозарне Србије, на највећу светковину љубави и благочашћа да пријатељујемо уз звуке труба радосница!

Овим речима књижевника Радомира Андрића, уз саборску химну „Са Овчара и Каблара“ оркестра Горана Ранковића, у среду је у драгачевској престоници свечано отворен 54. сабор трубача у Гучи.

– Звук трубе везује новорођенче за звезде, младенце спаја у заклетви да ће се вечно волети и поштовати, домаћина озарује на саборишту у славу родне године – једноставно речено: сабори, свадбе, славе, заветине, рођендани и остала весеља, налазе у труби радосни одушак и душевно окрепљење – казао је Андрић.

– Многи су уверени да се Јужна и Западна Морава састају код Сталаћа, али сви добронамерни гости из света и љубитељи труба који дођу у Гучу сазнаће да је прави извор и срцоказно ушће ових река овде – у драгачевској музичкој престоници. Уосталом, шта је друго труба него један од најлепших животних тренутака у нашем небоземном именику.

Са жељом за добар провод свима који песмом и игром подмлађују Србију, Андрић је наздравио чашицом шљивовице председнику оштине Лучани Младомиру Сретеновићу и директору Центра за културу у Гучи Адаму Тадићу. Потом се Гучом разлегао звук трубе, оне са југа и са запада. Засвиран је први моравац, заиграло се и прво саборско коло око Споменика трубачу.

У српски вез се ухватила и млада Францускиња Марик Лишер (21).

– Научила сам одмах кораке. Није тешко, а и овај ритам те тера да играш. Гађа те у срце и у ноге – казала нам је Марик.

– Сама сам дошла у Гучу. Желела сам да ово доживим и одушевљена сам, иако ме журка тек чека. Решила сам да овде време проводим само са Србима, а ко зна, можда ћете добити и младу из Француске.

guca Zvuk trube gađa u srce i noge.jpg

Путевима ка малој вароши непрестано пристижу колоне аутомобила. Само што се сместе у куће или дворишта гучких домаћина, гости измиле на улице. Одмах се хватају за флашу пива или ракију и дозивају трубаче, којих је у среду било на сваком кораку. Било је и оних који су у Гучу дошли пешице, прешли стотине километара. Такав је Владиша Петровић (49) из Стрмостена код Деспотовца. Ово му је тридесети пут да у Драгачево долази пешке, требало му је осам дана до Гуче, а иза њега је скоро 300 километара.

У угоститељским објектима у среду је био тек понеки сабораш. И они бољи трубачи још не свирају пуним дахом. Чувају се за суботње финале, када ће „Вечерње новости“ омиљеном трубачу на Сабору по 51. пут доделити „Златну трубу“. У име нашег листа награду ће и ове године доделити Борислав Бора Комад, дугогодишњи новинар који је ово признање уручивао 35 година.

Један од 18 трубача, који ће се борити за „Златну“, Синиша Станковић из Загужања, у среду, међутим, није испуштао инструмент из руку. Ово му је, вели нам, 23. година да долази на Сабор, и то на такмичење, а никада до сада није освајао ниједну од четири главне награде.

– Никада се нисам наметао. Увек сам само знао да свирам и увесељавам народ. Радио сам то најбоље што сам умео. У Сурдулици сам добио прву трубу и сада се надам некој од награда на Сабору – рекао нам је Станковић док је на увце свирао лепим саборашицама.

Најављивана највећа гужва у Гучи за четвртак увече, када је требало да на главној позорници запева фолк дива Светлана Цеца Ражнатовић, биће померена за дан касније. Разлог су најављене временске непогоде, а нови термин је петак у 21 час. Организатори су позвали трубаче да што јаче дувају у трубе како би отерали облаке са неба изнад гучке долине.

– Разговарао сам са Цецом и сложила се да је најбоље да се концерт одложи. Јер, било би штета да саборашима ускратимо уживање у њеним хитовима – рекао нам је Добривоје Марински, директор продукције Сабора.

Са разведравањем, у Гучу ће у петак, баш на Цецин концерт и свирку мајстора Дејана Петровића, стићи и министар иностраних послова Ивица Дачић. Са њим ће у друштву бити десетак амбасадора, међу њима и амбасадор Русије Александар Чепурин и његов амерички колега Мајкл Кирби.

– Гуча и овдашње трубе су свемогући, а ко зна можда овде падне и историјско помирење Истока и Запада – кроз шалу причају Гучанци.

(Вечерње новости, Фото Д. Карадаревић)