Прочитај ми чланак

ЗОРАН ЦВИЈАНОВИЋ: Државе су у рукама имбецила без икакве идеологије

0

"Цео однос времена, људи који се баве политиком и обичног народа ме невероватно подсећа на то кад су, док сам био пети разред основне, дошла тројица мангупа са Дорћола и оџепарила нас док смо били на физичком"

„Животом у Србији руководе људи који су необразовани на један вулгаран начин, који не познају стање ствари и свет у коме живе. Државе су у рукама имбецила без икакве идеологије који је не верују ни у шта, а кад неко проба нешто неозбиљно да каже на њихов рачун, онда они демонстрирају силу тако што ти загорчају живот, повећају рачун за кирију, покраду те на телефону и струји“, рекао је глумац Зоран Цвијановић, чувен по улози у серији „Миле против транзиције“, и додаје да је то фашизам, демонстрација силе и понижавање људи и живота.

„Цео однос времена, људи који се баве политиком и обичног народа ме невероватно подсећа на то кад су, док сам био пети разред основне, дошла тројица мангупа са Дорћола и оџепарила нас док смо били на физичком. Ми смо дошли да се пресвучемо, како бисмо ишли даље на часове, а онда су нас та тројица затворила и рекли да нико неће изаћи из свлачионице док се не пронађе лопов, па су поново почели да нас претресају како би као видели ко нас је покрао. То ми је најкомплетнија слика односа државе, власти, политичара и грађана. Оџепаре те као најбеспризорнији дрипци, а онда ти уводе мере безбедности да види да ниси ти украо“, испричао је прослављени глумац.

Он је рекао и да има много особина којих се људи не стиде да покажу, поготово на друштвеним мрежама, а због којих би у гимназији добијали батине и добијали би надимке за до краја живота као што су Полтрон, Увлака, Слина, Смрда, Смрад и то би им остало заувек.

„Ми смо се некад нечега стидели, мајка му стара, знали смо да је нешто срамота, да није фер, да је брука, а данас некако не видим да постоји такав став, напротив. Људи као да се охрабрују да показују своје најгоре особине у сврхе тога да свако гледа своја посла“, рекао је Цвијановић.

На питање ко су „победници“ транзиције, глумац је одговорио да су то људи који тренутно имају само корист или умишљај користи.

„Иза њих неће остати ништа конкретно, а ово доба ће остати као време неисторије. Постоји и инсистирање на томе да се као нешто гради, како би наводно нешто остало иза њих. Међутим, то је новац који је прошао мимо система и који би требало да се прикаже као зарађени. Ништа ми ту нисмо оригинални, овде се продају они најбеднији капиталистички трикови, од пирамидалне штедње па надаље. Сва она беда и људско дно које је створио капитализам овде се пласира као нешто сјајно“, истакао је Цвијановић и додао да је наша највећа несрећа што не познајемо свет у којем живимо.

„Некада смо га познавали и били смо део њега. Сада смо постали нека колонија којом се манипулише на један врло јефтин начин“, закључио је глумац.