Прочитај ми чланак

Ово су политичке и безбедносне последице Резолуције о Сребреници за питање Космета

0

Овај реално правно необавезујући документ имаће последице на целокупну политику, пре свега ЕУ према косовском питању, оцењују стручњаци.

Резолуцијом о Сребреници отворен нови „брисани простор“ од безбедности на КиМ и бриселских преговора до даљих евроинтеграција Србије и њеног (не)уласка у НАТО.

– Резолуција ће утицати на целокупну политику ЕУ. Као Француско-немачки споразум могла би одлуком Савета министара ЕУ да постане део Поглавља 35, а на примеру Резолуције из 2010, донете у Генералној скупштини УН на предлог Београда и Брисела, а на основу које су донети Бриселски споразуми, сада се могу очекивати одлуке које ће развластити и демонтирати институције РС, као и оно мало преосталих српских институција на КиМ, каже за Данас Дејан Мировић, професор Правног факултета Универзитета у Приштини са седиштем у северној Косовској Митровици.

Мировић сматра да је „све ово последица неуставне и незаконите политике Александра Вучића који је дилетантском спољном политиком отежао положај Србије и на КиМ.“

– Од злочина у Сребреници прошло је 30 година, а Резолуција се односи тек сад у време његове власти и након што је прихватањем Француско-немачког предлога преузео уставна овлашћења владе и извршио државни удар. А господина Додика треба питати да ли је стварно мислио да му се подршка подели КиМ неће вратити у виду Резолуције о Сребреници, истиче Мировић.

Зоран Чворовић, професор Правног факултета у Крагујевцу, сматра да би Резолуција о Сребреници могла да буде нови услов Брисела за Србију у оквиру обавеза регионалне сарадње, која је кључна у свим поглављима Споразума о стабилизацији и придруживању.

– Резолуцију о Сребреници донео је ненадлежни орган УН, јер је пре неколико година пропао покушај доношења исте такве резолуције у надлежном Савету безбедности. Као необавезујући акт она неће моћи да се примењује, што не не значи да се неће користити као средство политичког притиска на РС и Србију. Постоји могућност да се она учини обавезном – да конвалидира на заобилазан начин, тако што би од њене примене зависиле даље евроинтеграције БиХ и Србије. Резолуција о Сребреници могла би да се угради у поглавља која уређују приступање ЕУ БиХ, али и Србије у оквиру поглавља о регионалној сарадњи, каже Чворовић чији је став је да „само напуштањем процеса евроинтеграција српски народ добија могућност да очува РС и да у будућности покрене процес реинтеграције КиМ“.