Прочитај ми чланак

The Daily Beast: У украјинској армији царују дрога и алкохол

0

 ВЕРА да ће Украјина победити свеприсутна је још у Кијеву и деловима те земље далеко од прве линије фронта. Међутим, на првим линијама, расположење је много мрачније, а неки чак признају да њихова земља иде ка поразу, објавио је амерички лист The Daily Beast. 

Навео је да украјински војници пате од физичких и психичких траума, па се „често окрећу дрогама и алкохолу као начину да се носе са извесношћу да њихова војска улази у све већи мрак“.

          Формално, у Донбасу постоји закон о забрани и дроге и алкохола. Али, алкохол на линију фронта ипак стиже. Преко војника који се враћају са одсуства, новинара, добровољаца и шверцера који га папрено наплаћују.

          The Daily Beast открива и да многи војници Оружаних снага Украјине пију док су на борбеној дужности. Неки су се довели до толико „непримереног стања“ да у слепом бесу, или док се возе пијани, убијају цивиле, колеге и животиње.

          Још преноси сведочења да украјинска војска злоупотребљава „забрањене супстанце – укључујући амфетамин и метадон“.

          Војници их купују онлајн преко сумњивих интернет-платформи које контролише локална мафија.

           Неки војници своју зависност од дроге приписују чињеници да морају да „буду на дежурствима и борбама по неколико дана узастопно због кашњења са ротацијом јединица“.