Прочитај ми чланак

У ЧАСТ ПРИНЦА АЛЕКСАНДРА: Српска мода и лепота освојила Париз

0

Манифестација “Српски дан моде”, чији је аутор и продуцент Весна де Винча поздрављена је овацијама, али и изазвала сузе код представника париске и европске елите који су присуствовали у резиденцији српског амбасадора у Француској, господина Рајка Ристића, који је са супругом Мајом био и домаћин вечери.

1

Фото: експрес.нет

Манифестација “Српски дан моде”, чији је аутор и продуцент Весна де Винча поздрављена је овацијама, али и изазвала сузе код представника париске и европске елите који су присуствовали у резиденцији српског амбасадора у Француској, господина Рајка Ристића, који је са супругом Мајом био и домаћин вечери.

2

Фото: експрес.нет – Весна де Винча са амбасадором Србије Рајком Ристићем и принцезом Барбаром Карађорђевић

Не памти се да је икада на једном догађају који организују наши људи у Паризу било толико странаца, пре свега европске аристократије, дипломата, културних и медијских посленика, познатих људи из француских модних кругова, који су са поштовањем и осмехом подржали ову манифестацију.

3

Фото: експрес.нет

Интересовање за овај спектакуларни догађај у светској престоници моде било је толико да је више од педесет медијских кућа послало акредитоване представнике, а немали број оних који су желели да присуствују, а нису добили позивнице остао је испред врата најлепшег дипломатског објекта Србије у свету.

Они који су ушли имали су прилике да уживају у ревијама ексклузивних хаљина и накита познатих српских али и светских дизајнера, а све креације биле су инспирисане пројектом “Србија, земља јоргована” који је пре осам година покренула Весна де Винча.

Читаво вече било је обојено лепим емоцијама и примесама сете јер је догађај посвећен недавно преминулом српском кнезу Александру Павловом Карађорђевићу, који је уз Де Винчу био суоснивач овог пројекта.

4

Фото: експрес.нет – Модели Звонка Марковића на ревији у резиденцији српског амбасадора у Паризу

– Да је Егзиперијев Мали Принц стигао да порасте сигурна сам да би он порастао у Кнеза Александра. Био је човек од стила и отмености, који је свесрдно помагао другима, отвореног срца и ума, подржавао је овај пројекат до последњег дана. Мој пријатељ више није са нама, али његов дух ће увек бити присутан јер ће овај “Српски дан моде” постати бренд и биће и убудуће организован увек уз подсећање на нашег Кнеза!” – рекла је позната новинарка.

5

Фото: експрес.нет

Додатне сузе измамила им је песма “Тихо ноћи”, успаванка коју је у знак сећања на кнеза отпевала мис Србије Катарина Шулкић уз подршку професора Петра Гојковића, а онда је уследио и најдирљивији тренутак вечери, када је у име свог преминулог супруга признање добила принцеза Барбара Карађорђевић.

Током програма који је трајао сат и по, гости су имали прилике да уживају у ревијама Звонка Марковића и “Пена кутур” из Србије, Јелене Мандић и Суне Моје из Француске, Ромера Брајана из Велике Британије и Захера Дие из УАЕ. Ревије које је режирала и за које је урадила кореографију српски супермодел Слађана Тесла награђене су бурним аплаузима, а највеће овације добио је Звонко Марковић који је овом приликом ексклузивно и премијерно приказао колекцију инспирисану љубављу Јелене Анжујске и краља Уроша И.

6

Фото: експрес.нет

Све моделе носиле су девојке из агенције “Мисс Yу” која је овим али и низом других догађаја ушла у радну прославу две деценије постојања и промоције лепоте у Србији и свету. А да све протекне у савршеном реду као и годинама уназад старао се Небојша Пилиповић Пило, креативни директор компаније.

7

Фото: експрес.нет – Са замеником градоначелника Беча Јоханом Гуденусом, шефом кабинета Константином Добриловићем и ексмисицом Јеленом Мандић

По завршетку ревије у башти резиденције де Винча је са принцезом Барбаром и амбасадором у име свих засадила јоргован за Кнеза. Уследило је потписивање књиге “Србија , земља јоргована” која је то вече имала своју промоцију првог издања на француском језику. Потом су гости, међу којима су били заменик градоначелника Беча Јохан Гуденус са својим шефом кабинета Константином Добриловићем, више од двадесет амбасадора, витезови Реда Светог Лазара и бројни представници дипломатског културног и јавног живота Француске сабирали утиске на коктелу.

8

Фото: експрес.нет – Ускоро паришка традиција: Мисица Катарина Шулкић пева док друге лепотице шетају

Том приликом родила се и идеја да овај догађај постане традиционалан тако да се може очекивати да ће у будућности, осим као “земља јоргована”, захваљујући овом пројекту Србија постати позната и као земља моде.