Прочитај ми чланак

НИЈЕ САМО БИКОВИЋ – СРПСКИ ГЛУМЦИ МЕГА ЗВЕЗДЕ У РУСИЈИ Дани руског филма у Србији!

0

У Руском центру за науку и културу "Руски дом" у Београду, представљена је културна манифестација "Дани руског филма у Србији".

Дани руског филма у Србији отпочели су јуче од 16 часова, конференцијом за новинаре, на којој је представљен програм форума.

Присутне је поздравио шеф одељења за питања културе, спорта и омладине Руског дома, Јевгениј Дјомин, који је истакао да му је велико задовољство да види толико квалитетних руских филмова, на једном месту, у Србији, додајући да је и срећан што ће на овом фестивалу бити присутни и познати руски глумци.

У име града Београда, који је такође покровитељ овог фестивала, новинарима се обратио и заменика градоначелника, Андреј Младеновић, који је истакао да је Београду драго јер има овакав фестивал, јер може да угости познате руске уметнике и јер културне установе града Београда имају сјајну сарадњу са Руским домом и представништима других институција Федерације Русије у Србији. Он је и позвао Београђане да се у великом броју одазову и дођу да погледају, од четвртка до недеље, руске филмове на овом фестивалу, у Југословенској кинотеци, у терминима од 18 и 20 часова.

Присутним медијима обратио се и први саветник Амбасаде Руске Федерације у Србији Александар Конанихин који је изразио задовољство реакцијом грађана Београда на културне пројекте који се реализују у српској престоници, подвукавши да односи Србије и Русије у свим областима доживљавају једну врсту ренесансе, те да му се свиђа идеја да Београд постане културна престоница Балкана додавши да се руски културни радници управо руководе том чињеницом позивајући најквалитетније уметнике да гостују у Београду.

Чланица Међународне федерације филмске штампе и главни уредник журнала „КиноРепортер” Марија Лемешева истакла је да ће на фестивалу бити приказани најбољи жанровски филмови који су освојили бројне награде. Међу њима су драме, мелодраме, ратни и породични филмови, комедије и анимирани филмови.

Ана Исајева, позната млада руска филмска звезда, која глуми у драми „Битка”, која ће бити приказана у Југословенској кинотеци у петак, 25. октобра, од 18. часова је рекла да се осећа веома узбуђено што је у први пут Београду у којем, од како је стигла, осећа на сваком кораку блискост између српског и руског народа, пожелевши да њен филм пре свега у српској престоници погледају породични људи са својом децом.

На крају се присутнима обратио и Петар Зекавица, Београђанин који своју успешну глумачку каријеру у Русији гради више од 20 година и који је, попут Милоша Биковића, веома популаран у Русији.

– Ја ћу на овом фестивалу у Београду представљати два филма, у којима сам играо: дечију фантазију и бајку „Ебигејл” и и комедију „Седам вечера” (која ће бити приказани у суботу, 26. октобра, од 18, односно, 20 часова)., Због тога осећам усхићење. О филмовима треба причати након што се погледају, па позивам београдску публику да после пројекције „Седам вечера” остану, да бисмо попричали о овом филму, рекао је Зекавица, а затим, одговарајући на питање новинара Србин.инфо, како је то бити, као Србин, глумац у Русији, на крају и додао:

– Глумац, по природи свог посла, треба да игра оно што му се понуди; и за сваку улогу, без обзира где се налази, он мора да се бори, Русији, Србији, Грчкој …, без обзира да ли је главна или споредна улога. За сваку добијену улогу, у ових 27 година живота у Русији, ја сам много „ратовао“, да би данас, могу рећи, изборио се да могу да бирам у каквом ћу пројекту да глумим. Српски глумци који сада пристижу у Русији – Милош Биковић, Милан Марић, Иван Босиљчић  и Јелена Радуловић – ту су јер их препознају руски режисери као доста добре глумце и зато што је руска кинематографија сада толико јака и богата да може да приушти себи да тражи глумце и у другим земљама.

Свечано отварање jе одржано синоћ у Југословенској кинотеци од 19 часова, са приказивањем најгледанијег руског акционог филма, „Т-34“,  у којем је приказана прича о пожртвованости, љубави и храбрости са акцентом на чувеном руском тенку из Другог светског рата.

У Југословенској кинотеци биће представљено седам савремених руских филмова. Публика ће имати прилику да се упозна са руским филмским ствараоцима и глумцима који ће представити своје филмове.

Филмски форум биће одржан уз учешће Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа, подршку Министарства културе Руске Федерације, Савеза филмских стваралаца Руске Федерације, Представништва Россотрудничества у Србији, Града Београда и Југословенске кинотеке.

Филмски форум организује продуцентска компанија „Синемарус“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!