Прочитај ми чланак

Користе позориште да пљују по српском идентитету: Геј пољубац попа и војника!

0

Треће вечери Југословенског позоришног фестивала у Ужицу, међу гледаоцима који су напуштали театарску салу после контроверзног Фрљићевог комада „Зоран Ђинђић“ у извођењу Атељеа 212 било је одушевљених, љутих, збуњених, замишљених. Само се равнодушност није могла прочитати ни са једног лица.

Да ли је контроверзни комад који је поделио јавност, сурово али истинито читање новије српске историје, или је брутална, неумесна и претерана пљувачина по политичкој елити, црвки, култури? Да ли нам је требао један Оливер Фрљић да нам отвори очи и саме нас натера да признамо на околности које су довеле до санкција, ратова, пљачке државе, богаћења тајкуна, убиства премијера.

Или је можда редитељ, Хрват по националности, искористио прилику да трагедију Зорана Ђинђића и његове породице искористи да се наруга Србима, да им се чак и исповраћа на застави. Да ли смо сви криви за дуготрајни списак недаћа које су нам се дешавале у задњих двадесет и кусур година?

Комад Зоран Ђинђић: Свештена лица са оружјем
Глумци, како рекоше, у представи играју сами себе и стоје иза сваке изговорене речи и оптужбе.

– Никада до сада нисам доживео ту врсту реакције, огромна већина људи има свој негативан став према „Зорану Ђинђићу“. Први пут ми се десило да са сцене гледам публику и да знам шта ко од гледалаца мисли.

Ово не доживљавам као класичну представу, већ као заједнички став у коме сам учествовао са младим колегама који су стоички издржали све некултурне квалификације, – рекао је Феђа Стојановић, најстарији у глумачкој подели.

– Око представе се дешавала већа представа. Ко зна колико смо се пута посвађали, терали у мајчину, напуштали пробе, плакали у гардероби од нагомилаог стреса. Али то нас је ојачало да изгурамо до краја, – поручио је Бранислав Трифуновић.

Ивану Јевтовићу, како је сам призано, „изузетно је пријало да вечерас на сцени каже неке ствари“, док Милош Тимотијевић сматра је је „Зоран Ђинђић“ морао раније да се деси.

– Да је ова представа направљена пре 2003. не би се звала овим именом – рекао је млади глумац.

 

(Ало.рс)