Прочитај ми чланак

ГЛУМАЦ ОДБИО ПОНУДУ ИЗ ХОЛИВУДА: Неће да глуми у филму где су Срби лоше приказани

0

Александар Филимоновић постао је познат српској јавности по улози у серији "Убице мог оца". Он је тумачио је лик тенисера Дејана, дечка убијене Милице.

Александар већ неко време живи у Америци, има 34 године, члан је МЕНСЕ и говори неколико језика. Управо тамо добио је једну, слободно можемо рећи, непристојну понуду. Наиме, понуђено му је да иде на аудицију за филм у коме су Срби јако лоше приказани. Глумац је ову понуду одбио, а информацију поделио са својим пријатељима на Фејсбуку. То је уједно био и његов начин да честита рођендан свом менаџеру.

youtube.com/Nele Kaiman

Ево шта је Александар написао на овој друштвеној мрежи:

„Поводом аудиције на коју сам одбио да одем где су Срби тендециозно лоше приказани:

Данас је мом агенту 66. родјендан, прави филмски лик, ако мисли да не вредис, без блама ће ти рећи да изађеш из канцеларије, што се посла тиче – сурови бизнисмен. Зовем га да му честитам, мало се испричамо, каже он – знаш Алекс, кад си ми пре неки дан одбио аудицију за коју сам се баш исцимао да ти обезбедим, нимало ми није био пријатан осећај… Али знаш, веома те поштујем као човека, у овом послу наћи људе морално чисте је невиђена реткост. Нисам срећан због онога, али сад постајемо прави пријатељи.

Наравно да је лос осецај, мучан. Да се разумемо – не обузме мене филмски облик задовољства и шљаштећег чистог образа када одбијем (не прву) такву прилику да направим озбиљнији искорак у Холивуду. Осећај је непријатан, јадан, тужан, тешко ми је да спавам тих пар ноћи због прилике која ми се смешила, а коју одбијем због једног тихог гласа изнутра, који каже своје исправно мишљење поред фантастичних Егових поклича и заслепљујућих прича о скором успеху, моћи, новцу, слави, па и љубави према својој професији. А онда кад те стигне та мука, а види да не попушташ, улизује се причама како само мало ако се продаш после можеш пуно да помогнеш као успешан глумац, да испуниш своје снове, својих ближњих, своје земље… ту је најболније издржати, јер ти лепим речима продаје издају и мами те на оно сто знаш да исконски није добро. Али ако продамо своја морална начела зарад било чега, макар нечег доброг, посадили смо семе несреће које ће проклијати и уцрнити све за шта смо се борили.

Прође пар дана, подигне човек главу и настави даље, са осмехом, остао сам чист и ако успем овде, свет ће видети прави пример оног најлепшег српског и људског, оно што сви у себи имамо и за шта је најважније да се боримо.

Поздрав и срећан рођендан мом агенту, драго ми је да је видео оно српско што желим да покажем свету.“