Прочитај ми чланак

Два века од прве представе на српском

0

JoakimVujic

(Вечерње новости)

Прва професионална позоришна представа на српском језику – „Крешталица“ Јоакима Вујића – изведена је пре два века у Пешти, а јубилеј ће бити обележен у Крагујевцу током викенда.

Прва професионална позоришна представа на српском језику – „Крешталица“ Јоакима Вујића изведена је пре два века у Пешти, а јубилеј ће бити обележен у Крагујевцу током викенда. Књажевско-српски театар свечано ће отворити нову сезону 24. августа јер је тачно тог датума 1813. године у пештанском позоришту „Рондела“ изведена Вујићева „Крешталица“ – посрба драме „Папагај“, тада популарног драмског писца Аугуста Коцебуа.

ПРВА ПОДЕЛА

Извођење „Крешталице“ пропраћено је текстом у „Новинама сербским“ из Беча које су 28. августа забележиле да је представа особито обрадовала многобројну публику.
Учеснике прве представе Вујић је поименично навео у предговору штампајући драму 1814. године.
Били су то Пелагија Жеравичка, Јулијана Балог, Стефан Дилбер, Јефтимиј Стојадиновић, Тома Фехер, Петар Трифић, Стефан Балог и сам – Вујић.

Прослава ће почети испред зграде крагујевачког театра концертом трија Удружење „Арт кварт“ из Крагујевца који ће изводити популарну филмску музику. Следи извођење сонгова из представе „Чудо по Јоакиму“. Беседу у част Јоакима Вујића одржаће председник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић, а окупљенима ће се обратити и министар културе и информисања Братислав Петковић.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Затим ће у позоришној галерији „Јоаким“ бити отворена изложба „Јоаким Вујић на сцени Књажевско-српског театра“ и на крају ће на Великој сцени Театра „Јоаким Вујић“ бити изведена представа „Ноћ у кафани Титаник“ у драматизацији и режији Небојше Брадића.

У тексту поводом јубилеја Брадић оцењује да се „вероватно без многих глумаца, писаца и позоришних људи могло, али без Јоакима није, јер без њега би позоришна уметност и култура Србије била сасвим другачија“.

Представа „Крешталице“ је граничник у историји српског позоришта. До тада, почев од 1734, када је Емануел Козачински извео своју „Траедокомедију“ у Сремским Карловцима, било је повремених представа, али само у школама.

„Крешталица“ се играла у правој позоришној згради, са улазницама, у извођењу одраслих, међу којима је било и троје професионалаца.

Због те представе и због свог каснијег позоришног рада Вујић је назван „оцем српског позоришта“, подсећа редитељ и уметнички директор театра у Крагујевцу Брадић.