Прочитај ми чланак

Прво отварање Павићевог легата

0

Легат Милорада Павића, који је овај писац оставио свом родном граду Београду, биће први пут отворен за јавност крајем септембра, током манифестације „Дан европске баштине“.

 Ове године тема „Дана европске баштине“ је даривање и задужбинарство, па ће тим поводом легат нашег чувеног писца бити отворен 23., 25. и 27. септембра од 12х до 13х. Пријављивање посете се може заказати на свим инфо пултовима Туристичке организације Београда.

 Милорад Павић је Београду завештао све своје рукописе, књиге, архиву, библиотеку од више хиљада наслова, писаћи сто из 18. века, као и две уљане слике из истог периода, описане у његовом роману Предео сликан чајем.

 Посетиоци ће моћи овом приликом да виде простор у којем је писац стварао, преко 300 преведених књига на 36 језика, рукопис Хазарског речника, лична писма и посвете великих светских писаца од Умберта Ека до Роберта Кувера…

 Легат је основала Скупштина града Београда, а о њему се стара пишчева супруга, књижевница Јасмина Михајловић.

 Треба подсетити да је Павић аутор двојезичне српско-енглеске монографије Кратка историја Београда, као и збирке Нове београдске приче. Његов споменик се налази у срцу Београда, на Ташмајдану, док је у центру Москве Павићево попрсје постављено на 80-годишњицу његовог живота у Алеји светских писаца и налази се између Дантеа и Џојса.

 Ауторска права на Павићеве књиге држи његова супруга, док је град Београд власник поменутих добара.