Прочитај ми чланак

ЕНИГМА: Зашто су нам већи децембарски рачуни за струју?!

0

eps-struja

„ЕПС Снабдевање“ послало је дужницима упозорења пред искључење струје. Домаћинста се жале да су добила знатно увећане децембарске рачуне а у ЕПС-у поручују да је Србија последњег месеца прошле године потрошила за петину више струје.

Због нових дугова, „ЕПС Снабдевање“ је после празника, на око 220.000 хиљада адреса послало упозорења пред искључење струје. Али то није једини проблем. Многа домаћинста и предузећа жале се да су добила знатно увећане децембарске рачуне, па су се поново створили редови на шалтерима дистрибуција.

Гужве на шалтерима

У већини дистрибуција поново гужве јер грађани на шалтерима траже објашњење. Највише њих рекламира рачун јер сматрају да у децембру нису трошили више него претходног месеца.

Истичу да су им рачуни много више него претходних месеци и питају се да је цена струје повећана. Ипак, у ЕПС-у истичу да је последњег месеца у години традиционално највећа потрошња.

Децембарска потрошња струје већа је за 21 одсто него у новембру. Кључни разлози за већу децембарску потрошњу су ниже температуре у односу на новембар, догревање и већа дневна потрошња за славу Свети Никола и Нову годину.

Највећу потрошњу струје бележи Београд, где је и највише рекламација. У Електродистрибуцији кажу да још нису успели да очитају сва бројила јер су многа места због празника била затворена.

„Наравно број шалтера је повећан. Уколико има оправданости ми ћемо уважити сваку рекламацију. Али ја верујем да је овде 90 посто рекламација неоснованао. Сваког децембра рачуни су већи 20 до 30 одсто“, каже Сандра Алагић из „Електроидистрибуције Београд“.

Грађани за нови и јаснији рачун

Грађани желе да што пре добију и најављени јаснији рачун. Планирано је да нови рачуни за струју стигну у фебруару. То ће можда олакшати грађанима да прате потрошњу. На првој страни биће дијаграм где ће моћи да упореде потрошњу струје по месецима и на време сигнализирају ако нешто није у реду.

Истовремено стижу и упозорења дужницима. Беле опомене добијају домаћинства чији је дуг за струју изнад 5.000 динара, а предузећа изнад 50.000 динара. Црвено упозорење значи искључење за 15 дана, ако се не плати, а добијају га грађани са дугом изнад 10.000 и предузећа изнад 100.000 динара.

(Курир)