Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПЉАЧКА 12 милиона евра за очитавање пломби на бројилима?

0

"Људи, па да ли је ово могуће“, био је легендарни усклик чувеног ТВ коментатора Младена Делића. Ово данас из дана у дан изговарају многи широм Србије чудећи се свему што нас је снашло.

Најновији доказ да је у Србији данас све могуће је намера ЕПС-а да крене у посао провере пломби на бројилима. Знате оно, да ли је неко скинуо пломбу, па краде струју. И ништа ту не би било спорно када ЕПС не би за тај посао имао намеру да ангажује приватну фирму и плати јој ни мање ни више него 1,4 милијарде динара, односно око 12 милиона евра!?

Фото ПР ЕПС

ЕПС већ ангажује приватну фирму „Sequester“ за очитавање бројила, а сада се намерава да јој се повери и овај одговоран посао обиласка бројила и провера да ли имају пломбу. „Сеqуестер“ у власништву Дејана Јеремића је напросто експлодирао у последњих пет година. Са два милиона евра годишњи приход компаније је за пет година порастао на чак 32. Раст од 16 пута за пет година је право чудо. Чудо постаје јасније када се види да је главни клијент г. Јеремића управо ЕПС односно директор Милорад Грчић. Зашто очитавање бројила не ради ЕПС сам, никад није нити ће бити објашњено. Као што неће ни овај наредни посао, ако се реализује, а који је још бесмисленији.

Оно што је посебно занимљиво јесте да фирма која добија посао то не ради сама него ангажује подизвођаче. Подизвођача је велики број. У Новом Саду тај посао у ствари ради фирма „Монттоп“, чији је власник млади бизнисмен из Новог Сада Марко Босанац, који ужива велики углед код новосадских напредњака. Иако млад човек, једва нешто старији од 25 година, г. Босанац је направио озбиљан пословни успех, па када он направи новогодишњи коктел у хотелу „Шератон“, код њега дође чак и сам градоначелник Милош Вучевић.

Иначе, фирма „Монттоп“ је основана 2017. године, а већ 2018. је имала приход од 5,5 милиона евра. Осмишљавање посла без рада је изум који је патентиран у Србији у последњих осам година од доласка на власт СНС-а. Већ смо писали о фирмама Славише Кокезе и њиховом расту са 150.000 на 52 милиона евра у области ИТ бизниса. Такође је главни партнер био ЕПС. Када погледате буџет Србије видите да у односу на 2011, на куповину роба и услуга се потроши више од чак 700 милиона евра! Шта се то купује никад се не сазна, осим кад се открије нека афера као што су ове.

Кад се све то сагледа, није ни чудо што је ЕПС од компаније чија је добит износила 200 милиона евра – постао губиташ.