Прочитај ми чланак

УГРОЖЕНА И СРБИЈА : Ако Украјина не плати дуг, Европа за остаје без 55 одсто руског гаса!

0
Кликни на мапу

Кликни на мапу

Русија ће у потпуности прекинути доставу гаса Украјини у року од два дана уколико Кијев не исплати своја дуговања, што би могло да доведе до транзитног ризика и за Европу, наводи се у саопштењу компаније „Гаспром“ које преноси „Раша тудеј“.

Директор „Гаспрома“ Алексеј Милер рекао је да Украјина није платила гас испоручен у марту и да тренутно извлачи све што може из плаћених залиха, чиме озбиљно ризикује укидање испоруке гаса.

Од раније уплаћеног аванса остало је још пара само за 219 милиона кубних метара гаса.

– Потребна су два дана да би стигла уплата Нафтогаса на рачун Гаспрома. Због тога ће испорука 114 милиона кубних метара гаса Украјини довести до потпуне обуставе испоруке руског гаса већ за два дана, што ће довести до озбиљног ризика транзита за Европу – рекао је Милер.

Раније овог месеца, руски министар енергетике Александар Новак проценио је украјински дуг руском енергетском гиганту Гаспрому на 2,3 милијарде долара.

Крајем 2014. кијевски дуг за гас био је око пет милијарди долара, што је Москву приморало да обустави испоруку гаса Украјини на најмање шест месеци. Деветог децембра Русија је обновила испоруку у оквиру такозваног „зимског пакета“, који истиче 1. априла.

Током састанка с председником Владимиром Путином 20. фебруара руски премијер Дмитриј Медведев изразио је забринутост због пораста дневних захтева Украјине за залихама гаса.

Он је приметио да „у украјински потрошачи тражили веће залихе. Количина је порасла око два и по пута. То значи да ће преостале количине које су унапред плаћене довољне за не више од два или три дана“, рекао је Медведев.

Прошле недеље Медведев је поручио министру енергетике и првом човеку „Гаспрома“ да припреме захтеве за испоруке горива самопроглашеним Републикама Доњецка и Луганска након што је Кијев обуставио испоруку у југоисточне регионе.

Украјински „Нафтогаз“ је саопштио да је смањио гасне резерве источним регионима због пуцања цеви.

Како је јавила агенција Тас, Нафтогас Украјине је у понедељак саопштио да је Русија прекршила Бриселски споразум тиме што није испунила захтев за испоруку гаса Украјини на основу авансно плаћеног гаса.

Русија обезбеђује око 30 одсто потреба Европе за гасом, а 55 одсто ове количине транспортује се кроз Украјину, преко које се снабдева и Србија.

(Раша тудеј, Танјуг, rs.sputniknews)