Прочитај ми чланак

У ЏЕП СТАВИЛИ 6,3 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА: Због избегавања пореза приведене 104 особе

0

Београд -- За првих шест месеци ове године, Пореска полиција поднела је више од 650 кривичних пријава због избегавања пореза.

Бавећи се овим и другим облицима пореских кривичних дела, овај Сектор Пореске управе значајно доприноси сузбијању и смањењу сиве економије.

Foto: Prva TV

За првих шест месеци оперативци Пореске управе поднели су 676 кривичних пријава против 908 лица, за 907 кривичних дела.

Од јануара до јуна они су преварили државу и избегли да плате порез у висини 6, 3 милијаде динара. У том периоду приведене су 104 особе. Дупло више него лани.

„Штеловање у сивој економији се обавља у регистрованим привредним субјектима. Обично је то непријављивање прихода, исплате дела зараде „на руке“ без пореза и доприноса, као и када се избегава пријављивање дела или свих радника, Каже Иван Ивановић из Пореске полиције.

Ивановић је испричао случај једне фабрике из Панчева, где је увидом у интерна документа утврђено да је за пет година избегнуто плаћање пореза у висини од 100 милиона динара.

Ефикасност у борби против сиве економје огледа се и у борби против сусбијања нелегално промета дувана, дуванских прерађевина и остале акцизне робе.

Од почетка године пореска полиција открила је и 65 предузећа која служе за „прање новца“.