Прочитај ми чланак

РУСКИ ПРИВРЕДНИ ПОХОД НА СРБИЈУ: „Русија Србија 2014“

0

rusija-srbija12

Београд ће, од 5. до 7. марта, бити домаћин Руско-српске привредне изложбе “Експо Русија Србија 2014“ и Првог београдског пословног форума на коме учествује 87 компанија из 17 региона Русије и више од сто српских фирми.

Циљ манифестације је наставак унапређења трговинско економске сарадње Србије и Русије и повезивање компанија. Скуп организују  асоцијација „Зарубеж-Експо“ у сарадњи са Привредном комором Србије и Међународном асоцијацијом светских фондова.
 
“Еxпо Русија Србија 2014“ представља платформу за директне разговоре  и пословне сусрете представника компанија, која треба да допринесе дугорочним партнерствима и аранжманима, рекао је Михаило Весовић потпредседник ПКС додајући да је акценат скупа на малим и средњим предузећима. Економски односи Србије и Русије у протеклих 14 година, од када је потписан Споразум о слободној трговини две државе, прешли су велики пут. Српски извоз у Русију 2000. године вредео је свега 80 милиона долара, а 2013. премашио је милијарду долара. То је добар резултат, док се структура извоза квалитативно унапређује, објаснио је потпредседник ПКС.
 
Весовић је подсетио да је 2005. организована Национална изложба српске привреде у Москви, а 2009. у Краснодару док је ПКС 30. октобра прошле године организовала велику Инвестициону конференцију Србије у Москви на којој је руским инвеститорима представљено више од 70 пројекта српске привреде.
 
За нас је веома важно што руске компаније долазе да се представе у Србији јер то отвара могућности организовања заједничке производње и извоза на тржиште ЕУ и Русије, додао је Весовић.
 
54584_vest_ekspo1

Инвестициона конференција Србије у Москви дала је велики допринос организовању изложбе у Београду и то је логичан наставак развоја будуће билатералне сарадње којој посебан подстрек даје Декларација о стратешком партнерству, истакао је Давид Вартанов, председник организационог одбора „Еxпо Русија Србија 2014“.
 
Као пратећи програм изложбе, 6. и 7. марта биће одржани тематски округли столови  о саобраћају, енергетици, медицинској опреми, фармацији, пољопривреди и образовању који се организују у сарадњи са ресорним министарствима Србије.
 
За 6. март предвиђено је и потписивање Додатног споразума о реконструкцији Паневропског железничког коридора 10, уз уговор о изградњи железничке инфраструктуре и набавци дизел локомотива које ће потписати представници железница Србије и Русије.
 
Представник Трговинско индустријске коморе Руске Федерације Владимир Гришин навео је да велику подршку развијању сарадње представљају Декларација о стратешком партнерству Србије и Русије и Споразум о слободној трговини, али да могућности унапређења привредних односа нису довољно искоришћене.
 
Циљ нам је да проширимо робну структуру у међусобној размени и обогатимо сарадњу новим, квалитативнијим облицима, поручио је Гришин.

 

ПРОГРАМ ПРВЕ РУСКО-СРПСКЕ ПРИВРЕДНЕ ИЗЛОЖБЕ „ЕXПО-РУССИА СЕРБИА 2014“  И  ПРВОГ БЕОГРАДСКОГ ПОСЛОВНОГ ФОРУМА

05. март, среда

12:00-12:20
Церемонија званичног отварања „ЕXПО-РУССИА СЕРБИА“
Планира се учешће председника Републике Србије Томислава Никиолића
Поздравна реч заменика председника Државне Думе С.В. Жељезњака
Поздравна реч Њ.Е. Амбасадора Русије А.В. Чепурина
Поздравна порука министра иностраних послова Русије С.В. Лаврова
Поздравна реч министра енергетике, развоја и заштите животне средине З. Михајловић
Поздравна реч копредседника Српско-Руског МК за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, министра природних ресурса, рударства и просторног планирања М. Бачевића
Поздравна реч трговинског представника Русије у Србији А.Н. Хрипунова
Поздравна реч потпредседника ПК Србије З. Јелушића
Поздравна реч председника организационог одбора Д.Р. Вартанова

12:20-13:30
Обилазак изложбене поставке

14:00-16:00
Први Београдски пословни форум:
„Споразум о стратешком партнерству између Русије и Србије од 24. маја 2013. године: значај за ширење привредне сарадње између наших земаља“
„Перспективе раста националних привреда земаља балканског региона и Руске Федерације“
Место одржавања: сала за конференције „Лавендер“, хотел „Метропол“

Учесници: посланици Народне скупштине Србије, Народне скупштине Републике Српске, Скупштине Црне Горе, специјални представник председника Русије А.М. Бабаков, потпредседник ПК Србије З. Јелушић, председник Балканског центра за међународна истраживања А.В. Конузин, помоћник заменика председника Државне Думе В.В. Колбановски, економски саветник Амбасаде Србије у Русији Марјан Божовић, трговински представник Русије у Србији А.Н. Хрипунов, руководилац економског одељења Трговинског представништва А.А. Лесин, председник Извршног одбора „Сбербанка Србије“ В.В. Овсјаников, водећи експерт МГИМО М.А. Максакова, представници пословних кругова, експерти у области привреде из Русије, Србије, Босне и херцеговине, Словеније, Македоније, Црне Горе, Хрватске, студенти балканских економских високошколских установа

16:00-17:00
Презентација „Перспективе ширења сарадње између Русије и земаља Балканског полуострва на међурегионалном нивоу“

Место одржавања: сала за конференције „Лавендер“, хотел „Метропол“

04-03-2014-Expo-SR-RF06NASLOVNA
06. март, четвртак

10:00-11:30
Округли сто у сарадњи са Министарством саобраћаја Р. Србије
„Путеви развоја транспортног система на Балкану у процесу развоја трговинско-економских односа између Русије и Србије“
Место одржавања: сала за конференције „Аристотел“, хотел „Метропол“

11:30–13:30
Округли сто у сарадњи са Министарством енергетике и заштите животне средине Р. Србије
„Актуелна питања узајамне сарадње између Русије и Србије у области традиционалне и алтернативне енергетике, технологија за уштеду енергије“
Место одржавања: сала за конференције „Аристотел“, хотел „Метропол“

14:00-15:00
Церемонија Потписивање Допунског Споразума број 2 за реконструкцију 6 делова Паневропског железничког Коридора X „Уговору за изградњу железничке инфраструктуре и набавку дизел возова“
Место одржавања: сала за конференције „Аристотел“, хотел „Метропол“, сала изложбе

16:00–18:00
Округли сто у сарадњи са Министарством здравља Р. Србије
„Узајамна сарадња између Русије и Србије у производњи медицинске опреме и заједничког наступа против ширења фалсификата медицинских препарата“
Место одржавања: сала за конференције „Аристотел“, хотел „Метропол“

07. март, петак

12:00–14:00
Округли сто у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије
„Савремена техника у пољопривреди. Кредитирање пољопривредне производње и фарми у Србији“
Место одржавања: сала за конференције „Аристотел“, хотел „Метропол“

15:00 СВЕЧАНО УРУЧИВАЊЕ ДИПЛОМА ОБАВИЋЕ СЕ У ИЗЛОЖБЕНОЈ САЛИ

15:30–17:30
Округли сто у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије
„Развој сарадње између Русије и Србије у сфери високог и средњег образовања“
Место одржавања: сала за конференције „Аристотел“, хотел „Метропол“

 

(pks.rs, Србин.инфо)