Прочитај ми чланак

РУСИ УБРЗАЛИ СРПСКЕ ВОЗОВЕ са 30 км/ч на 120 км/ч на деоници Сопот Космајски – Ковачевац

0

cepurin zorana mihajlovic

У уторак, (15.09.), на Дан железничара Републике Србије, свечано je пуштен саобраћај по новом железничком колосеку на деоници паневропског саобраћајног Коридора Х „Сопот Космајски – Ковачевац“. Компанија „РЖД Интернешнл“ је у потпуности извршила своје уговорне обавезе, завршивши, при том, радове на деоници пре предвиђеног рока.

КОРИДОР Х

Саобраћајни Коридор Х повезује Салцбург (Аустрија) и Солун (Грчка), пролазећи кроз Загреб, Београд и Скопље. Повећање брзине на српској деоници Коридора Х је један од најважнијих саобраћајних артерија Европе – довешће до значајног повећања протока робе, која пролази кроз територију земље. Након реконструкције пројектована брзина возова ће достићи 120 км/ч, у поређењу са садашњим ограничењем од 30 км/ч.

У част пуштања саобраћаја, на званичној церемонији присуствовали су Потпредседница Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и и инфраструктуре Зорана Михајловић, Његова Екселенција Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији А.В. Чепурин, Трговински представник Руске Федерације у Републици Србији А.Н. Хрипунов, руководство „Инфраструктура железница Србије“ а.д. и „РЖД Интернешнл“ д.о.о.

Теретни воз који је прошао новим железничким колосеком дао је симболичан знак да саобраћање може да почне.

„РЖД Интернешнл“ је извео читав комплекс радова на реконструкцији железничке инфраструктуре на деоници паневропског саобраћајног Коридора Х „Сопот Космајски – Ковачевац“: у потпуности је обновљен доњи и горњи строј на 18,5 км дугом железничком колосеку, замењено је 7 скретница, извршена је реконструкција 9 путних прелаза, приликом замене металног моста примењена је иновациона конструкција распона.

Реконструкција железничког колосека на деоници „Сопот Космајски – Ковачевац“ ће нам омогућити да се ова деоница безбедно прелази брзином до 120 км/ч. Због паралелног извођања радова на фронтовима „Сопот Космајски – Ковачевац“ и „Голубинци – Рума“ постигло се да се радови у великој мери изводе брже, него што је то предвиђено уговорном динамиком извођења радова.

Укупна дужина деоница Коридора Х, чијом се реконструкцијом бави „РЖД Интернешнл“ износи преко 112 км. Вредност овог пројекта, који се реализује о трошку руског државног кредита, износи око 84 милиона долара.

cepurin zorana mihajlovic vozovi

АНЕКС

Анекс о реконструкцији северних деоница паневропског саобраћајног Коридора Х је потписан између „РЖД Интернешнл“ и „Железнице Србије“ у октобру 2014. године у Београду у присуству Председника Русије и Србије.

Извор: RZD International, Србин.инфо