Прочитај ми чланак

Вучићеви медији: Зоранин муж тргује дијамантским накитом, минђуше коштају као стан

0

Владимир Атанацковић, невенчани супруг бивше министарке, пред крај њеног мандата у једном познатом тржном центру отворио луксузни локал за продају уникатних комада од чије цене се буквално заврти у глави, открива Курир близак режиму.

Зорана Михајловић је од министарке постала – драгуљарка, наводи Курир и пише да је Владимир Атанацковић, невенчани супруг бивше министарке, пред крај њеног мандата регистровао нови бизнис – преко фирме на Кипру, уз партнерство с Турцима, а недавно је отворио веома луксузну радњу за продају прескупог накита од драгог камења „Valadier d.o.o.“ у приземљу једног од највећих и најелитнијих тржних центара у Београду.

Заштићено стаклом

Атанацковић, како се наводи и на сајту Агенције за привредне регистре, води се као директор фирме „Valadier d.o.o.“, основане 27. децембра 2021, а чланови друштва су фирма „Forneto trading limited“ из Лимасола са Кипра, са 75 одсто удела и „Ilyas Uysal“ из Турске са 25 одсто. Занимљиво је да је Атанацковић фирму отворио с новчаним улогом од свега 10.000 динара, док је касније, у фебруару 2023. године, уписан и неновчани капитал од 3.500.000 динара. Као шифра делатности на сајту АПР наводи се „трговина на мало сатовима и накитом у специјализованим продавницама“.

А, радња – право мало утврђење, извештава репортер Курира. Да би се ушло, неопходно је најпре позвонити на интерфон. Излази агент продаје, спроводи вас кроз радњу, у којој је сваки комад прескупог накита заштићен стаклом и у свом кутку. Цене такве да се заврти у глави. Љубазна домаћица, не улазећи у то има ли репортер (који се представио као купац), пара да на њега троши речи, стрпљиво је показивала комаде накита по вртоглавој цени и објашњавала од ког драгог камења су састављени, која је чистоћа злата итд.

Показује неколико комада накита, а њихова цена малтене као просечан стан у Београду – чак око 60.000 евра! Ту је и огрлица од више од милион динара, те прстен чија је цена безмало 800.000…

Партнерство

Иначе, невенчани супруг Зоране Михајловић се одавно бави приватним бизнисом, али како каже извор Курира, а ово је први посао иза ког је стао својим именом.

– Зорана је говорила раније да он планира да започне бизнис с накитом, а то ради у партнерству с једном породицом из Турске која се деценијама бави тиме – каже извор близак Михајловићевој.

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија каже за Курир да је сама чињеница да је овакав бизнис започео невенчани супруг Зоране Михајловић, која је била вишегодишњи јавни функционер, довољан сигнал за државне органе да истраже порекло капитала.

– Нарочито зато што је реч о Зорани Михајловић, која је дуго година била министар и за чије име су се везивале бројне афере. Најзанимљивије је овде што је то човек који је у брачној вези с дојучерашњом јавном функционерком и то је само по себи основ за сваку институцију да реагује и то истражи. Нисам се бавио тим човеком, нисам упућен у то колико је новца зарађивао, чиме се бавио, али не постоји никаква препрека да се државни органи не позабаве тиме, пореклом и њеног и његовог новца, и онда би много тога било јасније. Кад је велики новац у питању и кад је реч о лицима која су повезана с јавним функционерима, увек је у питању воља државе да се бави тим стварима, да се утврди како је тај новац доспео у токове, да ли је легалан, нелегалан, зарађен поштено, украден – каже Добрашиновић.

Зорана Михајловић потврдила је наша сазнања, а на питање да ли она носи тај накит, каже:

– Нисам баш у могућности да купим тај накит, али уживам да га гледам. Мој партнер је директор фирме Валадиер која је 25 одсто у власништву турског држављанина, а 75 одсто стране, кипарске компаније. Све такође стоји на сајту АПР. Али хвала што се бринете.

Имовинска карта Зоране Михајловић

Није примала плату, власница стана од 140 квадрата

Према последњој јавно доступној имовинској карти Зоране Михајловић, објављеној на сајту Агенције за спречавање корупције, док је била министар, она званично није примала плату. Поседује четворособан стан од 140 квадрата, за који је наведено да је стечен заједничком изградњом. Званично више нема аутомобил, нити штедне улоге у банкама.