Прочитај ми чланак

Ратково опет српско

0

ratkovo

Служба за катастар непокретности у Оџацима мораће да преиспита како је 2.012 хектара ПП „Ратково“ из Раткова 2003. године најпре укњижила као приватну својину оџачког бизнисмена Борислава Лилића, да би доцније, када их је он препродао „Жито групи“ из Осијека, ти хектари такође као приватна својина, били пренети на ову компанију.

Решење о томе је, потврђено је нашем листу у тој служби, стигло крајем прошле седмице и оно је, заправо, одговор на поновљени захтев за исправку уписа власништва над „Ратковом“, који је Министарству за грађевинарство и урбанизам упутило Удружење за борбу против системске корупције „Обруч“.

– Суштина је да је, мада је то била законска обавеза, земља „Раткова“ без претходне разделбе на државну и задружну која не може да буде предмет приватизације, најпре дата у власништво Лилићу, а потом и „Жито групи“ хрватског тајкуна Марка Пипунића. А познато је да, по нашим законима, страни држављани не могу да буду власници земље у Србији – објашњава Ненад Илић, председник тог удружења.

„Обруч“ је, иначе, од ресорног министарства и у претхоној Влади Србије тражио преиспитивање законитости укњижбе плодне земље „Раткова“ као приватне својине најпре Лилића, а потом и „Жито групе“ иза које, по писању неких хрватских медија, стоји најмоћнији човек Славоније и Барање Бранимир Главаш, осуђен, иначе, за ратне злочине.

– Надамо се да ће се утврдити због чега тада није било слуха за наш захтев. Тек, решење актуелног министарства је јасно, а ми тражимо да се земљишту најпре врати статус друштвене својине и да се, потом, издвоји 1.800 хектара задружних ораница за које имамо сву документацију и који, понављам, ни у којој варијанти не могу да буду предмет приватизације – категоричан је саговорник „Новости“. Илић, истовремено, упозорава да се у Служби катастра непокретности у Оџацима већ најављује опструкција преиспитивања укњижбе обрадивог земљишта „Раткова“ на Лилића, односно „Жито групу“.

– По нашим информацијама, правник Јанко Ердељи, чија је то директна надлежност, одбија да спроведе решење Министарства грађевинарства и урбанизма – прецизира он. Да то тога, ипак, неће доћи потврђује Дајан Перјаничић, помоћник директора Републичког геодетског завода за сектор катастра непокретности. Налог министарства везан за ПП „Ратково“ ће, у најкраћем могућем року, бити спроведен у целости и ту нико не треба да има било какву дилему – изричит је Перјаничић.

КО СУЧЕЉАВА АРГУМЕНТЕ

Нови поступак у Служби катастра непокретности у Оџацима подразумева нову јавну дебату која би, по најавама, требало да буде одржана крајем јануара 2014. На њој ће аргументе сучелити представници Министарства пољопривреде, Републичког јавног правобранилаштва, „Обруча“ и, најзад, ПП „Ратково“. У понедељак смо покушали да чујемо и став актуелних власника тог предузећа, али представник „Жито групе“ Жељко Живаљић није одговарао ни на телефонске позиве, ни на говорне поруке.