Прочитај ми чланак

УЖИВО Отворена биралишта: гласа се у Београду и још 88 градова и општина

0

Бирачка места биће затворена у 20 часова

У Србији се данас одржавају избори за одборнике Скупштине града Београда као и локални избори у још 14 градова и 74 општине и градске општине.

На изборима за Скупштину града Београда учествује 14 листа, колико и за Скупштину Новог Сада, а у Нишу има 11 листа.

Гласа се и у Суботици, Зрењанину, Кикинди, Вршцу, Панчеву, Сомбору, Сремској Митровици, Ваљеву, Пожаревцу, Јагодини, Ужицу и Чачку…

Избори се одржавају у још 51 општини у Србији.

Бирачи морају да понесу на увид личну карту или пасош како би доказали свој идентитет, а онима који се у тренутку затварања гласачког места затекну у реду мора се омогућити  да гласају.

Сваком бирачу спрејом се обележава кажипрст десне руке који се  прво контролише УВ лампом да се не би догодило да гласа два пута. Гласа се иза паравана који обезбеђује тајност.

Бирачи који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога нису у стању да сами попуне гласачки листић имају право да на бирачко место поведу помагача који ће уместо њих попунити гласачки листић, онако како му одреде.

Према Закону о локалним изборима, изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима локалних избора.

Све најновије вести о изборима пратите у блогу уживо Србин инфо.

 • 09:51
  ЦЕСИД: До 09ч забележено више од 20 неправилности
  Забележене су прве неправилности на локалним изборима у Србији. Како наводи ЦЕСИД, до 9 сати у Новом Саду, Нишу и Београду уочено је више од 20 неправилности.

  09:46
  Кандидат за градоначелника коалиције „Бирамо Ниш“: Надам се не само јакој опозицији, већ и новој локоланој власти
  Кандидат за градоначелника и носилац листе „Бирамо Ниш“ Ђорђе Станковић гласао је јуторс у 7.30 часова у Основној школи „Коле Рашић“ у Нишу.

  09:20
  Прва на листи СНС гласала данас на изборима у Новом Саду
  Прва на листи СНС Весна Туркулов гласала је данас на изборима у Новом Саду. Она је гласала на бирачком месту „Богдан Супут“ где су јутрос забележене прве неправилности. Подсећамо, баш на овом бирачком месту било је истакнуто 7 од 14 изборних листа, јавља наш репотер.

  09:19
  Добрица Веселиновић гласао на Новом Београду
  Кандидат за градоначелника Београда испред листе „Бирам Београд“ Добрица Веселиновић гласао је нешто после 9 сати у Новом Београду. Веселиновић је са породицом гласао на бирачком месту 8, у вртићу „Зека“.

  09:12
  Премијер Милош Вучевић гласао у Новом Саду
  Председник СНС Милос Вучевић гласао је после 9 сати у Месној заједници „Народни хероји“ у Новом Саду.

  08:59
  Александар Шапић гласао јутрос на Бежанијској коси
  Кандидат за градоначелника Александар Шапић гласао је јутрос у ОШ „Борислав Пекић“ на Бежанијској коси на бирачком месту број 119.

  08:47
  Балинт Пастор гласао у Суботици
  Председник Савеза војвођанских Мађара и носилац изборне листе те странке на локалним изборима у Суботици, Балинт Пастор, гласао је у 7.30 часова на бирачком месту број 13 у суботичкој месној заједници „Дудова шума“.
  08:46

  Ана Брнабић гласала на Савском венцу
  Председница Народне скупштине Ана Брнабић гласала је у 08.35 на Савском венцу у Школи за дизајн на бирачком месту број 34.

  08:29
  Гласање почело на време у Чачку, Јагодини, Тутину, Руми…
  Свих 104 бирачких места у Чачку отворена су на време и, за сада, нема неправилности. У Јагодини су сва 91 изборна места отворена на време у 7 часова. За сада, никакве неправилности нису утврђене.

  Такође, бирачка места су отворена на време и у Тутину, Сјеници, Сремској Митровици, Горњем Милановцу, Руми, Шиду и Старој Пазови.

  08:17
  Први подаци о излазности за Нови Сад у 10.30
  Градска изборна комисија (ГИК) на конференцији за медије саопштила је да су сва бирачка места у Новом Саду отворена у 7 сати, а први подаци о излазности до 10х биће објављени у 10.30, јавља наш репортер са лица места.

  08:09
  У Новом Саду Изборне листе истакнуте само до броја 7, осталих 7 нема
  На бирачком месту у школи за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду истакнуте су само листе до радног броја 7, иако на гласачком листицу има укупно 14 листа, наводи портал 021.рс.

  Слична ситуација догодила се и на бирачком месту број 50, у Гимназији „Светозар Марковић“ где су такође истакнуте листе само до броја 7. Репортерка Н1 је питала председницу бирачког одбора за објашњење, а одговор је био да је у питању омашка члана бирачког одбора који је лепио листе, после чега су истакли свих 14 листа које се кандидују.

  07:59
  ГИК Ниш: Биралишта отворена на време
  Према речима Данијеле Милићевић, председнице Градске изборне комисије у Нишу сва биралишта отворена су на време, у седам часова.

  У Нишу право гласа на локалним изборима има 226.266 бирача. Највише у Медијани 76.872, у Палилули 63.292, Црвени Крст има 29.175 бирача, а у општини Пантелеј 45.320 и Нишкој Бањи 11.607 бирача. Отворено је 197 бирачких места. Највише у општини Палилула 53, у Медијани 52, у општини Црвени Крст 36, у општина Пантелеј 40 и Нишкој Бањи 16 бирачких места.

  07:57
  Чоловић: Цесид на 550 бирачких места у Нишу, Београду и Новом Саду
  Иво Чоловић из Цесида рекао је за РТС да ће Цесид ће посматрати изборе у Нишу, Новом Саду и Београду, на 550 бирачких места.

  „Као и сваке године ми радимо такозвану пи-пи-ви-ти технику посматрања избора, где имамо посматрање избора на узорку, на репрезентативном узорку бирачких места, на основу посматрања на тим бирачким местима и на основу резултата, ми правимо пројекцију резултата, рецимо, неких сат до сат и по времена од момента затварања бирачких места“, објансио је Чоловић.

  2. јун 2024 • 07:48

  07:48

  Лукић: Бирачка места у Београду отворена на време

  Председник Градске изборне комисије Београд Зоран Лукић рекао је да су бирачка места у Београду отворена на време и да све протиче у најбољем реду. 

  У главним граду грађани могу да гласају на 1.265 бирачких места, а право гласа има 1.602.150 бирача.

 • Саво Манојловић гласао на Церак

  Носилац листе „И ја сам Београд-Крени-Промени“ и кандидат за градоначелника Београда Саво Манојловић гласао је око 7.15 часова.

  Он је гласао на бирачком месту 44. у Дечјем вртићу „Церак“.

   

07:22

У Златиборском округу се гласа у Ужицу, Ариљу, Чајетини, Новој Вароши и Сјеници

У Златиборском округу данас се за одборнике у локалним парламентима гласа у Ужицу, Ариљу, Чајетини, Новој Вароши и Сјеници.

У Ужицу право гласа има 63.393 бирача, а гласа се на 89 бирачких места.

Пред Ужичанима је осам изборних листа, а бира се 67 одборника.

У Ариљу право гласа има 14.900 грађана, који ће гласати на 28 бирачких места.
На изборима учествују три изборне листе, а локална скупштина има 34 одборничка места.

Бирачко право у Чајетини има могућност да искористи 13.525 грађана на 32 бирачка места. На изборима учествују четири листе, а бира се 31 одборник.

У Новој Вароши право гласа има 12.488 бирача, а гласа се на 39 бирачких места.
На изборима учествује шест изборних листа, а локална скупштина има 27 одборника.

У Сјеници право гласа има 27.402 бирача, гласа се на 68 бирачких места, а пред бирачима је 10 изборних листа.
Скупштина општине Сјеница има 39 одборника.

Листа за локалне изборе у Нишу

На гласачком листићу у Нишу, према наведеном распореду, налазе се следеће странке, коалиције и групе грађана:

Александар Вучић – Ниш сутра (Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије – СПС; Расим Љајић – Социјалдемократска партија Србије – СДП Србије; Милан Кркобабић – Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда – ПУПС – Солидарност и правда;Драган Марковић Палма – Јединствена Србија – ЈС; др Војислав Шешељ – Српска радикална странка – СРС; Александар Вулин – Покрет социјалиста – ПС; Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници –Заветници; Милош Вучевић – Српска напредна странка – СНС), коју је поднела Коалиција: Александар Вучић – Ниш сутра

Бирамо Ниш – Ђорђе Станковић (Народни покрет Србије, Демократска странка, Зелено – леви фронт, Покрет слободних грађана), коју је поднела Коалиција Бирамо Ниш

Уједињени – Нада за Ниш – Миодраг Станковић – Нова демократска странка Србије (Нова ДСС) – Ниш, мој град – Народна странка (НС) – Социјалдемократска странка (СДС) – Доста је било (ДЈБ) –

Демократска унија Рома (ДУР)

Група грађана „Др Драган Милић“

Руска странка – Русија и Ниш у нашем срцу!

Бојан Аврамовић – Не дамо Ниш

За наш Ниш – Петар Богичевић

Др Саво Манојловић – И ја сам Ниш – Крени – Промени

Уједињени за сало и град – будимо на чисто, коју је поднела Зелена странка Србије

Глас народа је снага народа

Ниш наш град – Бранислав Бане Јовановић – Ново лице Србије – Милош Парандиловић, коју је поднела Странка Ново лице Србије

Листа за локалне изборе у Новом Саду

На гласачком листићу у Новом Саду, према наведеном распореду, налазе се следеће странке, коалиције и групе грађана:

Александар Вучић – Нови Сад сутра (Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије – СПС; Расим
Љајић – Социјалдемократска партија Србије – СДП Србије; Милан Кркобабић – Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда – ПУПС – Солидарност и
правда; Милан Стаматовић – Здрава Србија – ЗС; др Војислав Шешељ – Српска радикална странка – СРС; Александар Вулин – Покрет социјалиста – ПС; Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници – Заветници; Милош Вучевић – Српска напредна странка – СНС)

Вајдасáги Магyар Сзöветсéг – Др. Пáсзтор Бáлинт – Савез Војвођанских Мађара – др Балинт Пастор

Руска странка – Срби и Руси браћа заувек!

Истина – Адавиера – Ивана Вујасин

Сасвим друга прича – Град грађанима

За праве ствари подржи ГАРИ

Нови Сад главни град Војводине – Покрет Аутономија – Александар Оџић

Др Саво Манојловић – И ја сам Нови Сад – Крени – Промени

Волим Нови Сад – Српски покрет Двери, Ивана Стојановић – Народна странка, Александар

Максимовић – Покрет Живим за Србију, др Јована Стојковић

Словачка демократска лига – Словенскá демократицкá лига – Желмира Привизер

Удружени за слободан Нови Сад – Српска коалиција НАДА (Нови ДСС, ПОКС) – Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Демократска странка, Србија центар – срце, Покрет слободних грађана, Зелено – леви фронт, Еколошки устанак – Ћута, Покрет за преокрет, Грађански покрет Браво, Лига социјалдемократа Војводине – Војвођани – Прим. Др Владимир Врсајков, Борислав Новаковић)

Хероји – Миша Бачулов

Ћале ово је за тебе – Петар Ђурић

Саша Радуловић – Доста је било (ДЈБ) – Решење за промену

Листа за локалне изборе у Београду

На гласачком листићу у Београду, према наведеном распореду, налазе се следеће странке, коалиције и групе грађана:

„Александар Вучић – Београд сутра“ (СНС, СПС, СДП Србије, ПУПС – Солидарност и правда, Јединствена Србија, Здрава Србија, СРС, Покрет социјалиста, СНП Ненада Поповића, Зелени Србије, СВМ, Заветници, Самостална српска странка Андреја Младеновића и „Породични аларм“ Саше Боројевића)

Руска странка – Срби и Руси браћа заувек

Ћале ово је за тебе – Петар Ђурић

За зелени Београд – Кад ако не сад – др Дејан Жујовић

„1 од 5 милиона – Београдски фронт – Ритам града – Душан Теодосијевић градоначелник“

Бирамо Београд – Добрица Веселиновић – Милош Павловић (Зелено – леви фронт, Не давимо Београд,

Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак – Ћута, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије)“

Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић

Народна листа – Кључ за победу (Народна странка – Владимир Гајић, Нова Србија – Велимир Илић, Покрет живим за Србију – др Јована Стојковић)

Београд наш град – Василиос Провелеггиос – Маријана Ивовић Вукотић – др Ферид Булић – Коалиција СНАГА

Унија Рома Србије – За Београд

Београд је свет(а) – Странка правде и помирења – Усаме Зукорлић

Др Саво Манојловић – И ја сам Београд – Крени-Промени

Саша Радуловић – Доста је било (ДЈБ) – Решење за промену

Ми – Глас из народа

Где се све гласа данас?

Данас се у Србији одржавају локлани избори.

Гласа се у следећим градовима: Београд, Ниш, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Кикинда, Вршац, Панчево, Сомбор, Нови Сад, Сремска Митровица, Ваљево, Пожаревац, Јагодина, Ужице и Чачак.

Такође, на биралишта ће изаћи и бирачи из следећих општина: Бачка Топола, Мали Иђош, Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј, Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Алибунар, Бела Црква, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Апатин, Оџаци, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Стара Пазова, Шид, Свилајнац, Бољевац, Ариље, Нова Варош, Сјеница, Чајетина, Горњи Милановац, Ивањица, Врњачка Бања, Рашка, Тутин, Алексинац, Сврљиг, Босилеград, Бујановац, Сурдулица и Прешево.

Бирају се и одборници у 23 градске општине: Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин (Београд), Медијана, Палилула, Црвени Крст, Пантелеј, Нишка Бања (Ниш) и Костолац (Пожаревац).