Прочитај ми чланак

ПРОМЕНЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ Иста плата за исту врсту посла од 1. јануара

0

novac o

Државни секретар министарства државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић изјавио је данас је нацрт Закона о систему плата запослених у јавном сектору важан системски пропис у реформи јавне управе.

„Циљ доношења овог закона јесте да запослени у јавном сектору, без обзира у ком његовом делу раде, добијају исту плату за исту врсту посла“, рекао је Маравић на јавној расправи о нацрту Закона о систему плата запослених у јавном сектору, који је данас одржан у Крагујевцу.

Изражавајући очекивање да ће закон бити усвојен до краја године и да ће се примењивати од 1. јануара 2016, Маравић је рекао да закон предвиђена је јединствену основицу за одређивање плата у распону од један према 7,5 уместо досадашњих 10 различитих.

„Највиша плата може бити највише седам и по најнижних плата, а радна места класификована увођењем каталога и на основу методологије разврстана у 60 платних разреда“, објаснио је Маравић.
Он је оценио да је новост и методологија за разврставање радних места и нагласио да је реч о битном елементу новог платног система.

„То значи да ће се сагледати неколико димензија за свако радно место, као што су сложеност посла, компетенција, стручна спрема, искуство, одговорност, самосталност у раду и ниво комуникације која се остварује“, рекао је Маравић.

Наглашавајући да се закон односи на запослене у јавном сектору, односно здравству, просвети, државним службама, локалним самоуправама, територијалним аутономијама, јавним агенцијама, свим организацијама Владе, Маравић је рекао да се не односи и на запослене у јавним предузећима, за која је предвиђен посебан закон, као и на запослене у Војсци Србије.

Јавне расправе о нацрту Закона о систему плата запослених у јавном сектору раније су одржане у Новом Саду, Београду и Нишу, а биће завршна састанком Економскок кокуса.

 

Tanjug